Met de toenemende digitalisering van foto's, muziek en film lonkt de computer steeds meer naar de huiskamer. Veel bedrijven komen dan ook met oplossingen om de mediabestanden naar de tv te krijgen. Concerns als Cisco, Philips en Microsoft beloven bovendien al jaren noties als het `digital connected home'. RightConnected meent als kleine speler iets te hebben wat alle andere niet doen. Sterker nog: het bedrijf uit Soest zegt het direct op te nemen tegen Microsoft, dat binnenkort in Nederland met partners speciale media-pc's aan de man wil brengen. Hier ziet Mark Appel, een van de drie initiatiefnemers, echter niets in. "Microsoft maakt de pc heilig. Alles moet vanaf die ene pc worden geregeld en dat levert praktische gebruikersproblemen op. Daarbij komt nog dat je voor Windows XP Media Center Edition een nieuwe pc moet kopen, terwijl het juist de kunst is optimaal gebruik te maken van alles wat reeds aanwezig is".

Geen poespas

De oplossing van RightConnected? Geen nieuwe pc, maar een zogenoemde mediabox met een harde schijf tot 160 GB, Allontv genaamd. Feitelijk ook een pc, zo geeft Appel toe. "Alleen veel gebruiksvriendelijker, veel minder ingewikkeld." De Allontv ziet er inderdaad uit als een rudimentair kastje zonder poespas. Ander voordeel is dat de mediabox muisstil is, zo belooft Appel. "Mensen hebben geen zin in een gillende pc in hun huiskamer." De `ouderwetse pc' is overigens nog wel nodig, maar deze moet maar in de studeerkamer staan voor functies als internet en het branden van cd's, aldus Appel. De Allontv wordt met kabels verbonden aan de tv en via een draadloze wifi-verbinding met de pc. De bestanden worden van de pc gekopieerd naar de mediabox. Vervolgens kunnen foto's, muziek en video's direct op de tv worden beluisterd en bekeken.

Vrouwen

RightConnected richt zich nadrukkelijk niet op mensen met veel computerervaring. "Die knutselen zelf wel iets in elkaar." Appel denkt meer aan mensen die gek worden van alle gebruikshandleidingen van diverse elektronische apparatuur. Specifieker nog: vrouwen. "Het aardige is dat als wij een mediabox plaatsen bij een klant dit voor de vrouw in huis meestal een opluchting betekent. Zij kan eindelijk ook eens van digitale foto's genieten zonder achter de pc te hoeven kruipen", zo weet Appel uit ervaring. Veel goedkopere oplossingen van bedrijven als Hauppauge heeft Appel ook bekeken. Dit bedrijf heeft een 150 euro kostend kastje op de markt die pc en tv verbindt zonder zelf als opslagmedium te fungeren. Maar dit is het volgens Appel `net niet'. "Omdat alles moet worden gestreamd, is de vertraging ontoelaatbaar."

Extra diensten

RightConnected biedt niet alleen een kastje, maar ook aanvullende diensten. Te beginnen met muziek. Via mail of sms kunnen klanten muziek bestellen die via internet digitaal op de mediabox wordt geplaatst. Hiervoor werkt het bedrijf uit Soest samen met een aantal contentproviders. Namen wil Appel echter nog niet noemen. In een later stadium wil RightConnected ook films en sport gaan aanbieden. De Allontv kost 995 euro, inclusief installatie aan huis.