Nu de rook is opgetrokken bij Nokia, kan het bedrijf zijn nieuwe toekomst tegemoet. Vrijdag werd de overname van de devices en services door Microsoft definitief. Vandaag kan Nokia daarom zijn toekomstplannen aankondigen. Daarbij valt op dat Nokia in eerste instantie een flink deel van zijn winst overdraagt richting aandeelhouders.

Dat gebeurt via een kapitaalprogramma van in totaal 5 miljard euro. Door het terugkopen van aandelen en het uitkeren van dividend gaat er daarvan circa 2,24 miljard euro terug naar aandeelhouders, berekent Reuters. Volgens analisten een poging om investeerders op dit cruciale moment aan boord te houden.

Naam Nokia blijft bestaan

Verder is nu ook duidelijkheid over de nieuwe CEO en de naam Nokia. De huidige interim-CEO Risto Siilasmaa wordt intern opgevolgd door de 46-jarige Rajeev Suri. De nieuwe topman werkt sinds 1995 bij Nokia, waar hij langzaam uitgroeide tot de baas van Nokia's joint venture met Siemens, NSN.

De naam Nokia verdwijnt voorlopig niet. De drie overgebleven bedrijfstakken van het Finse bedrijf, netwerktak NSN (binnenkort: Nokia Networks), kaarten- en navigatiedienst HERE en patentportfolio Advanced Technologies, blijven alle opereren onder de merknaam Nokia.

De nieuwe CEO van Nokia heet Rajeev Suri.

(foto: Nokia)