Wie als consument aangewezen is op adsl of kabel moest het tot nu toe doen met een verbinding van maximaal 10 Mbps (Casema/Wanadoo). Chello zelf ging, net als de adsl-aanbieders, niet verder dan 8 Mbps. Het nieuwe pakket Chello Extreme, dat vanaf 1 mei beschikbaar is, gaat hier nu fors overheen. Opvallend hierbij is dat Chello Extreme gelijktijdig zowel via kabel als via adsl wordt geïntroduceerd. UPC is onlangs in Utrecht begonnen met het leveren van breedbanddiensten aan consumenten waar het geen toegang tot de huiskamers heeft. Voor het laatste stuk wordt hierbij gebruik gemaakt van adsl via KPN. Zelf biedt KPN nog lang geen 20 Mbps aan consumenten aan.

Adsl2+

Om dergelijke snelheden via adsl te realiseren, maakt UPC gebruik van adsl2+. Hiermee zijn snelheden tot 24 Mbps mogelijk. UPC sloot volgens ingewijden maandag een overeenkomst met KPN voor het gebruik van adsl2+. Chello Extreme is volgens UPC bedoeld voor 'die-hard internetters' en voor gebruikers, zoals families, die met meerdere pc's tegelijk online willen zijn zonder concessies aan snelheid te doen. Bij een downloadsnelheid van 20 Megabit per seconde (Mbps) kan een gemiddelde film-dvd van 7 Gigabyte in ongeveer drie kwartier worden gedownload, aldus UPC.

Chello Plus

Het pakket gaat 79,95 euro per maand kosten (20 Mbps down, 1 Mbps up) Voor een vergelijkbare prijs bieden andere internetproviders via adsl snelheden rond de 8 Mbps, zo merkt UPC fijntjes op. Gelijktijdig met de introductie van Extreme verlaagt UPC de prijs van Chello Plus met tien euro tot 69,95 euro. Consumenten konden overigens al langer dergelijke hoge snelheden bereiken via glasvezel tot in de huiskamer (fiber-to-the-home), maar hier gaat het om zeer kleine gebieden, dikwijls op initiatief van woningbouwverenigingen of gemeenten. Voor meer informatie over de Nederlandse breedbandmarkt, zie de Webwereld-special. Hierin zijn uiteraard de nieuwe gegevens van UPC nog niet verwerkt.