De volledige naam van het jonge telecombedrijf luidt BaByXL BroadBand DSL. Doel is een landelijk dekkend breedbandnetwerk toegankelijk te maken voor 'iedere eindgebruiker die behoefte heeft aan een snellere internetverbinding'.

BaByXL zegt ADSL in heel Nederland aan te willen bieden. Daartoe moet toegang worden verkregen tot alle ruim 1300 lokale nummercentrales van KPN. Het bedrijf zegt de enige te zijn die daarover met de voormalig monopolist een contract heeft gesloten.

Geen enkel ander telecombedrijf wil ADSL in heel Nederland aanbieden. KPN en de overige bedrijven beperken zich tot de gebieden waar ADSL lucratief is. Dat houdt in dat landelijke gebieden met weinig inwoners zijn uitgesloten.

WebWereld meldde eerder deze week dat VersaPoint, Cistron Telecom en Eager Telecom een klacht bij toezichthouder OPTA hebben ingediend voor toegang tot de nummercentrales. Volgens deze telecombedrijven vertraagt KPN de concurrentie door toegang tot de centrales onnodig te vertragen.

Financieel wordt BaByXL gesteund door het NeSBIC CTe Fund, het Amerikaanse Crescendo Ventures, de Britse Continuum Group en ABN AMRO. Volgens NeSBIC bedraagt de totale investering 30 miljoen euro.

Het bedrijf omschrijft haar telecominitiatief in een persbericht als 'een van de belangrijkste en grootste' in Europa. BaByXL werkt met DSL-techniek. Daaronder valt ook ADSL, waarmee dataverbindingen mogelijk zijn met snelheden tot 8 Mbps.

ADSL is een van de diensten die BaByXL wil gaan aanbieden. Net als KPN Telecom en VersaPoint positioneert de nieuwe speler zich als groothandel. BaByXL zal niet zelf klanten aansluiten, maar verkoopt haar dienst aan internetaanbieders.