De chipgigant spreekt voorlopig alleen van de "370-pin Socket": de nieuwe behuizing wijkt af van die van de Socket 7, de verpakking van de Pentium, en die van de Socket 8, waarin de Pentium Pro is vervat. De nieuwe architectuur is bedoeld niet als vervanging, maar als aanvulling op het Slot 1-ontwerp.

De eerste processors die in het nieuwe voetje zullen passen zijn de 300 MHz- en 333 MHz-versies van de Celeron met een 128 Kb ingebouwde Level 2 cache. Deze processors, al eerder aangekondigd onder hun codenaam 'Mendocino', zullen ook te koop zijn in Slot 1-behuizing.

De nieuwe socket brengt lagere productiekosten met zich mee omdat de bevestiging ontbreekt die bij de traditionele Slot-1-socket hoort. Plus de processor heeft een minder grote heat sink nodig, het blokje geribbelde metaal waar langs de warmte die de chip produceert wordt afgevoerd.

De nieuwe behuizing voor de Celeron is één van de methoden die Intel toepast om de kost van een doorsnee PC naar beneden te brengen - in dit geval de computers die onder de 1200 dollar worden verkocht. Het bedrijf heeft ook kleinere MicroATX-moederborden en voedingen ontwikkeld naast een nieuwe core-logic chipset, de 440EX, die minder duur is dan de 440BX die in meer krachtige computers kan worden aangetroffen.

Intel werkt verder aan een betere integratie van zijn processors en zijn chipsets, zoals een grotere Level2 cache en extra grafische instructies in de chipset.

Zo krijgt de volgende versie Pentium II voor mobiele PC's - voorzien voor na de zomer - een geïntegreerde L2 cache van 256 Kb. Deze 'Dixon' is kleiner en vergt ook minder stroom dan de Pentium II-chips met een afzonderlijke cachechip.