Onderzoekers van de Georgia Institute of Technology hebben een prototype gemaakt van een apparaat dat digitale camera's kan lokaliseren en een felle lichtstraal op de lens afvuurt, zodat de toestellen onbruikbaar zijn.

De Amerikaanse onderzoekers zijn met name op zoek naar een methode die voorkomt dat mensen foto's maken in overheidsgebouwen of andere ruimtes waar dat niet is toegestaan. Daarnaast werken ze samen met de filmindustrie om illegale opnames van films te voorkomen.

Een keerzijde van het ontwikkelde apparaat is dat deze alleen geschikt is voor digitale camera's. De techniek maakt namelijk gebruik van ccd-sensoren. Twee camera's speuren een ruimte af naar deze silicium-sensoren die te traceren zijn omdat ze licht terugkaatsen.

Het teruggekaatste licht reist in een directe lijn van de ccd-sensor naar de zoekende camera's die zo de exacte locatie kunnen bepalen. Zodra de ccd-sensor gelokaliseerd is, wordt deze overladen met een bundel wit licht uit een projector.

Beperkingen

Niet alleen de beperking tot digitale foto- en videocamera's is een probleem. "Het grootste probleem is voorkomen dat we een vals signaal krijgen, bijvoorbeeld van een glimmende oorbel", zo verklaarde onderzoeksassistent Jay Summet tegenover de BBC. Ook blijken fotocamera's eenvoudiger te traceren dan videocamera's omdat de ccd-sensoren zich dichter bij de lens bevinden.

De onderzoekers verwachten dat de camera's die nu naar de ccd-sensoren zoeken op termijn vervangen zullen worden door infrarode lasers en foto-detectie transistoren. Het onderzoek nadert momenteel de productie van een commercieel systeem om fotocamera's te neutraliseren.

Einddoel is echter een systeem om filmpiraterij tegen te gaan. Op dit moment zijn de filmmaatschappijen afhankelijk van de oplettendheid van het bioscooppersoneel. In 2003 besloot filmstudie Disney de controle te verbeteren door bij screenings van Finding Nemo beveiligingspersoneel in te schakelen, uitgerust met infrarood nachtkijkers en metaaldetectors, zo meldt de BBC.

In februari van dit jaar maakte Philips bekend een techniek te hebben ontwikkeld waarmee een watermerk kan worden toegevoegd. De Cinefence-techniek is onzichtbaar voor bioscoopbezoekers, maar toont het watermerk wel op camcorder-opnames.