Na jarenlang gesoebat over het aan grenzen leggen van patenten, heeft Nieuw-Zeeland de stap genomen om softwarepatenten te verbieden. Het parlement heeft een nieuwe wet aangenomen waarin expliciet wordt vermeld dat computerprogramma’s geen uitvinding zijn. Hierdoor geniet software geen patentbescherming meer.

Geen radicale hervorming

Regionale bedrijven zijn sterk voor het verbieden van softwarepatenten zodat ze niet meer klemgezet kunnen worden door patenttrollen en grote techbedrijven. Firma’s als Microsoft en Dell hebben gelobbyd tegen de nieuwe patentwet. Voorstanders van het afschaffen van softwarepatenten zijn blij, maar onder meer patentblogger Florian Mueller stelt dat de nieuwe wet geen radicale patenthervorming inhoudt.

Blogger Glyn Moody scheef eerder dit jaar op juridisch techblog Techdirt dat computerprogramma’s weliswaar niet meer als uitvinding gelden met de nieuwe wet, maar dat de toevoeging ‘as such’ aan computerprogramma’s voor verwarring zorgt. Daardoor wordt de wet niet effectief toegepast.

Alsnog softwarepatenten

De Europese Unie worstelt namelijk met exact dezelfde bewoording. De patenthervorming geldt namelijk alleen voor programma’s ‘as such’, dus software dat als software is gedefinieerd. Alleen worstelen juristen nu in de EU met de vraag wanneer software precies een programma is.

Zo zijn er alsnog Europese softwarepatenten bemachtigd omdat niet duidelijk is of het een programma betreft onder de wettekst. Mueller stelt dat een soortgelijke ‘strenge’ hervorming in het Verenigd Koninkrijk advocaten dan ook genoeg beweegruimte heeft gegeven om gewoon met octrooien op programma’s te blijven schermen.

Verbonden aan hardware

De tekst bevat om deze reden een ‘verduidelijking’, waarin wordt gesteld dat software alleen nog gepatenteerd kan worden als het programma een implementatie is van een proces. Software die specifiek verbonden is aan hardware heeft daarom meer kans om beschermd te worden onder de nieuwe patentwijziging.

De wet is met een grote meerderheid (117 tegen 4) aangenomen en gaat in 2014 van kracht. Techdirt schrijft dat de wijziging een welkome ontwikkeling is, maar dat het nog even afwachten is om te zien of de hervorming daadwerkelijk tot verandering leidt.