Het gaat om ongeveer 25.000 Apple Macintosh-computers. Het ministerie van Onderwijs heeft zijn overeenkomst met Microsoft niet voortgezet, waardoor de scholen niet langer toegang hebben tot programma's als Excel en Word, tenzij de scholen de software zelf kopen van Microsoft.

Geschat wordt dat 30 procent van de scholen in Nieuw-Zeeland hier de dupe van zijn. Scholen met pc's hebben geen last van het probleem. Een schoolhoofd zegt tegen The New Zealand Herald dat hem werd verteld de software van 80 Apple-computers te verwijderen.

De minister van Onderwijs, Steve Maharey, stelt dat Microsoft er op staat dat de overheid licenties koopt voor alle Apple-computers die op scholen worden gebruikt. Maar omdat de software slechts op de helft van de computers wordt gebruikt, 'kan het ministerie de extra 2,7 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (omgerekend ruim 1,4 miljoen euro) voor software die niet wordt gebruikt niet verantwoorden', geeft Maharey aan.

Een woordvoerder van Microsoft heeft laten weten dat de scholen tegen korting zelf licenties voor de software kunnen kopen.