Met de hyper-threading technologie is het mogelijk binnen één processor twee taken tegelijk uit te voeren. Dit levert een 'aanzienlijke prestatiewinst' op, aldus de chipmaker.

"Wie bijvoorbeeld in MS Word werkt terwijl hij een Powerpoint-bestand opslaat als PDF-bestand, zal merken dat de nieuwe chip veel sneller is", vertelt een woordvoerder van Dell. Overigens werkt hyper-threading alleen in combinatie met Windows XP en Linux 2.4x omdat die programma's een 'dualprocessor' herkennen.

De hyper-threading technologie is niet helemaal nieuw in Intel processors. Eerder werd dit al gebruikt in Xeon-serverchips. Nu wordt het voor het eerst toegepast in desktopchips.

De nieuwe 3,06 GHz chip is de snelste die Intel op dit moment in zijn assortiment heeft. Tot nu toe werkte de snelste chip met een kloksnelheid van 2,8 GHz. Vooraf wilde de chipmaker niet vertellen wat de prijs van de chip zou worden. Deskundigen verwachten dat de prijs in de buurt van de zeshonderd dollar komt.

Tests

De eerste 3 GHz P4-chips zijn getest op systemen van Dell (8250), Gateway (700 XL) en Falcon Northwest (Mach V) met Windows XP Pro. Ze werden onder meer vergeleken met P4-systemen met 2,53 GHz processors.

Bij de gewone Office-programma's zijn de hyper-threading-prestaties niet of nauwelijks beter. Alleen bij bepaalde taken met Photoshop en het bewerken van video's met Première en VideoWave, presteerden de test-pc's beter.

Bij Photoshop bleek de processor tot 24 procent sneller te zijn dan de huidige chips. Bij het bewerken van DivX- en MPEG 1-bestanden met VideoWave, leverde het testmodel 12 procent tijdwinst op.

Tot slot werden de nieuwe processors op de proef gesteld bij het scannen van de harde schijf op virussen met McAfee Viruscan. Tegelijkertijd werden 315 TIF-bestanden met het programma ACDsee opgeslagen als JGP-bestanden. Alle drie de testcomputers scoorden hiermee beter dan een pc met een Athlon XP-chip.

Wel waren er duidelijke onderschillen. Zo was de Dell-computer 4 procent langzamer met ACDsee en 4 procent sneller met de virusscan. De Gateway-pc scande de computer 8 procent sneller en volbracht de ACDsee-taken niet sneller of langzamer.

Concurrentie

De grootste concurrent van Intel, AMD (Advanced Micro Devices) komt in de eerste helft van 2003 met een tegenhanger van de P4 met hyper-threading. Het gaat om de Athlon XP, met codenaam Barton, die is gemaakt met de 64-bit Hammertechnologie.