Apple, Cisco, Kasenna, Philips en Sun hebben de ISMA opgericht met als doel een open standaard te promoten voor streaming media over internet. Nu zijn er nog verschillende standaarden, waarvan Real Audio en Video de meestgebruikte is.

De ISMA hoopt dat de samenwerking van de vijf bedrijven ertoe leidt dat er één open standaard komt. Alhoewel streaming audio en video steeds populairder op internet wordt, werkt het naast elkaar bestaan van de verschillende formaten volgens de ISMA remmend. De alliantie wil bestaande standaarden onder de loep nemen en bovendien nieuwe initiatieven steunen.

Microsoft

Op de Streaming Media West 2000-beurs die deze week in San Jose wordt gehouden heeft Microsoft-baas Steve Ballmer een nieuwe beta van Windows Media Audio and Video – versie 8 – gepresenteerd. In vergelijking met andere streaming technieken – zoals die van Real Networks – zou de technologie van Microsoft zo'n 30 procent beter zijn.

Windows Media Video 8 biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid van de verspreiding van beelden over internet met 'bijna DVD'- kwaliteit. Dit gaat met een snelheid van 500 Kbit per seconde. Windows Media Audio 8 heeft volgens Ballmer vergelijkbare voordelen. Deze techniek biedt namelijk 'bijna CD'-kwaliteit bij 48 Kbit per seconde. Een MP3-bestand van gelijke kwaliteit is ongeveer drie keer zo groot.

Windows Media Video and Audio 8 is compatible met de bestaande Windows Media Players.