Sinds afgelopen zaterdag is er nieuwe Bitcoin-software, Bitcoin XT, waarmee de makers een coup willen plegen op de officiële Bitcoin Core van de Foundation. Deze dreigende fork wordt gesteund door Gavin Andresen, één van de belangrijkste Bitcoin-ontwikkelaars.

Bitcoin XT wil op termijn grotere blocks toestaan, wat incompatible is met de huidige standaard. In eerste instantie is Bitcoin XT nog compatibel met Bitcoin Core, blocks krijgen echter wel een apart versienummer. Als eenmaal 75 procent van het Bitcoin-netwerk Bitcoin XT gebruikt, dan zal de 'staatsgreep' na een ultimatum van twee weken automatisch doorgang vinden.

Koekje van eigen deeg

Het initiatief wordt vooralsnog door de meerderheid genegeerd en verketterd. Om Bitcoin XT in de wielen de rijden heeft een andere ontwikkelaar nu NotBicoin XT gelanceerd, meldt IEEE Spectrum. Deze client is identiek aan Bitcoin Core maar gebruikt wel dezelfde blocknummering als Bitcoin XT.

Met deze sluwe truc wordt ten ene male onduidelijk door welke client XT-blocks zijn gemined, waardoor er ook de 'mathematische zekerheid' van de 75 procent-drempel wordt ondermijnd. Tegelijk leidt NotBitcoin XT tot meer chaos, omdat elk block ook de status van Bitcoin Core ondermijnt door de nummering van de 'rebellen' te gebruiken. Kortom, het gaat van kwaad tot erger.

Lees ook:

Nieuwe fork ontketent Bitcoin-burgeroorlog Bitcoin crisis: de dood of de gladiolen