Bedrijven gebruikten de BlackBerry Enterprise Server (BES) in het verleden om BlackBerry's te beheren. Met de net aangekondigde nieuwe beheersoftware, officieel BlackBerry Enterprise Service geheten, zijn ook apparaten te beheren die andere besturingssystemen draaien.

De nieuwe versie 10 is per direct beschikbaar, ook in Nederland. Via BES worden policies naar toestellen gepusht om bijvoorbeeld de beveiligingsinstellingen aan te passen. RIM probeert met de nieuwe BES de BYOD-trend te vangen. De Nederlandse site moet nog worden bijgewerkt, laat een woordvoerder van RIM weten, maar de Amerikaanse downloadpagina verwijst naar de Nederlandse versie.

BES voor BB10 en eerder

RIM heeft BES10 alvast beschikbaar gesteld, een week voor de introductie van de langverwachte BlackBerry 10-toestellen. Zakelijke klanten kunnen nu al upgraden naar de nieuwe versie en hun clientlicenties gratis bijwerken. Met de nieuwe BES kunnen ook oudere BlackBerry's worden beheerd, maar daar komt wel een aparte server aan te pas.

Tegenover Zdnet legt RIM's chef van zakelijke software Pete Devenyi uit hoe het nu zit met de twee losse servers. Eerder werd bekend dat er extra ict-beheer nodig was omdat één server de nieuwe lijn toestellen met BB10 beheert en een tweede systeem oudere toestellen bedient. Dat is inderdaad zo, maar de twee omgevingen worden wel vanuit één managementconsole bediend, legt Devenyi uit. In de toekomst kan BES weer gewoon op één machine worden geïnstalleerd.

Zakelijk domein

De manier om andere apparaten naast BlackBerry's te beheren is door een zakelijk domein te creëren. Door andere platforms te koppelen aan dit domein, krijgt een bedrijf controle over verschillende soorten devices, vertelt Devenyi. “BES10 is erop gericht een zo heterogeen mogelijke groep van apparaten te beheren", aldus de RIM-vp.

Zakelijke klanten kunnen tijdens een proefperiode van 60 dagen de beheerssoftware uitproberen. Bestaande BES-gebruikers kunnen tot het eind van het jaar hun CAL-licenties gratis upgraden. BES fungeert als brug tussen de server, zoals e-mail, database en instant messaging aan de ene kant en de toestellen aan de andere. Via BlackBerry Enterprise Server kunnen bedrijven deze brug controleren om te beheren van welke diensten werknemers gebruik kunnen maken.

Update 11.04 uur: Toegevoegd waar de software is te vinden voor Nederlanders.