De Desktop Search komt het programma met de Sidebar, die verdacht veel weg heeft van de bekende Longhorn Sidebar. Rechts in het scherm krijgt de gebruiker onder andere een overzicht van zijn Gmail-berichten, rss-feeds, het laatste nieuws en zijn favoriete foto's. De software is momenteel nog alleen in het Engels verkrijgbaar, maar Google heeft toegezegd snel met andere talen te komen.

De Sidebar geeft niet alleen informatie weer die de gebruiker heeft ingesteld, maar komt zelf ook met adviezen. Deze suggesties worden op basis van het surfgedrag samengesteld. Verder nestelt het zich in Outlook, zodat alle onderdelen zoals contacten, e-mail en agenda doorzocht kunnen worden.

Desktop 2 maakt optioneel gebruik van versleuteling om de data van de gebruiker privé te houden. Ook ontwikkelaars kunnen aan de slag met de software. Google heeft diverse api's ter beschikking gesteld, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt voor het schrijven van plug-ins.

De eerste versie riep veel vraagtekens op onder privacywaakhonden. Zo bleken verwijderde berichten te worden bewaard en kon persoonlijke informatie worden achterhaald.