Dankzij de nieuwe technologie kan de chip, in vergelijking met 45 nanometer chips, tot dertig procent sneller werken. Terwijl het energieverbruik met de helft zal afnemen, zo belooft IBM.

Lekken

Door de gebruikte 'high-k/metal gates'-technologie wordt het 'lekken' van energie voorkomen. IBM zal eind 2009 beginnen met de levering van de nieuwe chips. Ook Intel gebruikt sinds vorig jaar de 'high-k/metalen gates'-technologie voor zijn chips volgens het produceren van 45 nanometer chips. Intel's concurrent AMD gebruikt de nieuwe technologie nog niet, maar zal toegang krijgen tot de IBM-technologie, zo zegt IBM-manager Mukesh Khare.

Verbetering

De ontwikkelpartners van IBM: Chartered Semiconductor, Infineon Technologies, STMicroelectronics, Samsung, Toshiba en Freescale Semiconductor (voorheen onderdeel van Motorola) kunnen met de nieuwe technologie snellere chips produceren die niet meer warmte opleveren. Dit is een noodzakelijke verbetering voor draagbare apparaten als mobiele telefoons, maar ook voor grote datacenters met veel servers, zo schrijft CNet.