Het volledige team van Cuill(uit te spreken als 'cool') bestaat uit zoekexperts die eerder werkten bij Google, IBM, eBay, AltaVista, Xerox PARC, the Internet Archive en Stanford University.

Vage bewoordingen

Cuills experimentele zoekrobot heet 'Twiceler', maar verdere details over de zoektechnologie zijn nog onbekend. In een persbericht laat de start-up het bij vage bewoordingen als "verbetering van de zoek-architectuur, methoden om relevantie vast te stellen en data-analyse om gebruikers een betere zoekervaring te bieden". Evenmin is bekend wanneer de zoekmachine beschikbaar komt.

Toch hebben investeerders vertrouwen in Cuill, getuige de 25 miljoen dollar die deze week door investeringsmaatschappij Madrone Capital Partners is bijeengebracht. In totaal is er nu voor 33 miljoen dollar aan durfkapitaal in de zoekmachine geïnvesteerd.

Schwarzenegger

Het Cuill-team bevat enkele opvallende namen. Zo was de communicatiedirecteur eerder woordvoerder van Arnold Schwarzenegger, de ex-krachtpatser en huidige gouverneur van de Amerikaanse staat Californië. Het bedrijf is ook gevestigd in Californië, in Menlo Park in de San Francisco Bay Area.

Cuill-oprichtster en baas Anna Patterson werkte sinds 2004 aan Googles reclametechnologie en leidde Google Base, een systeem waarmee gebruikers content kunnen toevoegen die doorzoekbaar met Google wordt. Mede-oprichter Russell Power sleutelde voor Google onder meer aan automatische spamdetectie en rangschikking van webpagina's. Patterson en Power kenden elkaar van sociale netwerksite TeraGoogle.

De derde oprichter, CEO Tom Costello, bedacht in 1999 Xift, een zoekmachine met automatische analyse van de webpagina's. Vervolgens werkte hij voor IBM waar hij het prototype maakte van WebFountain, een analysetool voor ongeordende webdata.