De nieuwe Zen is het topmodel van Creative's mediaspelers met flashgeheugen. Het apparaat is daarmee een voordeliger alternatief voor Creative's harde schijf-speler, de Zen Vision: M.

"De Creative Zen valt op omdat hij hetzelfde scherm heeft als onze prijswinnende Zen Vision: M, maar is veel kleiner, lichter en dunner," aldus Creative-voorman Sim Wong Hoo.

Het scherm is met een doorsnede van 2,5 inch (6,35 centimeter) en een resolutie van 320 bij 240 pixels kleiner dan het 3,7 inch-scherm (9,4 centimeter) van de Zen Vision: M met een resolutie van 640 bij 320 pixels. Maar de speler zelf is met zijn afmetingen van van 5,5 bij 8,3 centimeter dan ook een stuk kleiner dan de Vision: M. Bovendien is de nieuwe Zen slechts 12 millimeter dik. Overigens is ook het horizontale ontwerp, met de knoppen rechts van het scherm, afgekeken van de Zen Vision.

De Creative Zen is vanaf half september verkrijgbaar met een ingebouwd flashgeheugen van 4, 8 of 16 GB. De adviesprijzen bedragen respectievelijk 149,99 euro, 199,99 euro en 299,99 euro. Naast het ingebouwde geheugen heeft de Creative Zen ook een sd-poort voor extra geheugen en

importeermogelijkheden. De speler ondersteunt de muziekformaten wma, mp3 en aac. Op het scherm zijn verder video's te bekijken in wmv-, mp4- en divx-formaat. Verder is de Zen voorzien van een vernieuwde gebruikersinterface, een ingebouwde organiser die synchroniseert met Microsoft Outlook en, voor wie er nog wel eens naar luistert, een ingebouwde FM-tuner.

Naamgeving

In naamgeving wijkt de nieuwe Creative Zen nogal af van de huidige Zen-familie. Die bestaat uit negen verschillende Zen-modellen met vaak ingewikkelde productnamen. De 'kale' benaming van de nieuwe Zen wijst op een lichte vereenvoudiging van de productlijn. De nieuwe basis-Zen vormt daarin het hart en is de directe tegenhanger van Apple's standaard Ipod. Met de Zen Stone (met minimale display zoals de Ipod Shuffle) en de Zen V (een kleine variant, vergelijkbaar met de Ipod Nano) aan de onderkant en de Zen Vision met harde schijf aan de bovenkant van de productlijn, is de line-up compleet.

Het succes van de nieuwe Creative Zen zal mede afhankelijk zijn van de introductie van een nieuwe generatie Ipods waarover steeds hardnekkigere geruchten de ronde doen. Aannemelijk is dat deze Ipods werken met een touchscreen interface zoals de Iphone en, net als de Creative Zen, de grotere opslagcapaciteit van een harde schijf inruilen voor flashgeheugen en een compacter design.