Uit de patentaanvraag van Microsoft blijkt dat het bedrijf plannen heeft voor een systeem waarbij gebruikers van de Zune elkaar muziek kunnen verkopen, zonder tussenkomst van de media server van Microsoft.

De verkoopgegevens worden opgeslagen op de Zune van de verkoper en pas naar de server verstuurd, zodra de Zune verbonden is met een pc. Opmerkelijk aan het plan van Microsoft is, dat de opbrengst van de verkoop verdeeld wordt tussen de auteursrechtenhouder en de Zune-gebruiker die het bestand deelt.

Zune-gebruikers zouden, als het systeem wordt ingevoerd, aangemoedigd worden om de muziek op hun mp3-speler aan de man te brengen, zo meldt Ars Technica. Zelfs opbrengsten van 'illegaal' verkregen muziek zouden ten goede kunnen komen aan de artiesten. Hoe de Zune een onderscheid zou kunnen maken tussen legale en illegale content is niet duidelijk. Volgens de it-site zou een dergelijke functie privacyvragen oproepen.

Ipod kijkt naar Zune

De wifi-functie die Apple volgens een patentaanvraag wil implementeren, heeft veel weg van de huidige draadloze mogelijkheden van de Zune. Apparaten met wifi, zoals de Iphone en nieuwe generaties van de Ipod, zouden in staat zijn om andere wifi-apparaten op een netwerk te detecteren. Dit kunnen andere Ipods, pda's of andere apparaten zijn. Gebruikers zouden zowel bestanden kunnen kopiëren als streamen.

Bovendien spreekt Apple in de patentaanvraag over de mogelijkheid om mediabestanden direct vanaf een server aan te schaffen, zonder tussenkomst van een pc of mac. Deze functie zou een lang gekoesterde droom van veel Apple-fans in vervulling kunnen laten gaan: Itunes-muziek direct downloaden op de Ipod (en de Iphone).

Volgens Ars Technica vertoont de patentaanvraag van Apple erg veel overlap met de functionaliteiten van de Zune, en kan dit mogelijk leiden tot juridische problemen. Het bedrijf van topman Steve Jobs blijkt overigens erg druk te zijn geweest met het indienen van patenten. Zo voorspelden analisten deze week een 'Iphone Nano' op basis van een patentaanvraag en blijkt Apple een multitouch muis te ontwikkelen.

It-site Digitimes meldde eerder deze week dat Apple mogelijk in augustus al met een Ipod met touchscreen komt. Apple zou een bestelling voor de schermen geplaatst hebben bij de Taiwanese schermenfabrikant Wintek.