Nokia Siemens Networks presenteerde tijdens het Broadband World Forum in Parijs een nieuwe DSL-techniek waarmee snelheden van 825 Mbps gehaald kunnen worden. Phantom DSL, zoals het bedrijf de nieuwe techniek gedoopt heeft, haalt die snelheden door een virtueel datakanaal toe te voegen aan de fysieke kabels waarover een DSL-lijn loopt. Zo lopen er meerdere frequenties met DSL-signaal naast elkaar.

Snelheidsrecord

Met die techniek haalde het bedrijf een nieuw snelheidsrecord. De snelheid moet met Phantom DSL zo’n 50 tot 75 procent hoger liggen dan op bestaande kopernetwerken. Volgens Nokia Siemens betekent dit dat telecomproviders de levensduur van hun kopernetwerken weer met jaren kunnen verlengen. Zo zijn telco’s niet aangewezen op een investering in glasvezel voor hogere snelheden.

Nokia Siemens blijft onduidelijk over de prestatie van Phantom DSL over grotere of kleinere afstanden dan de 400 meter waarop de nieuwe techniek 825 Mbps haalt. Wel wil het bedrijf kwijt dat de snelheid op 500 meter tot zo’n 750 Mbps is gedaald. Nog steeds een record. Het is overigens ook onduidelijk wanneer de hardware voor Phantom DSL op de markt komt.

100 Mbps met de huidige apparatuur

Ook concurrenten van de joint-venture van Nokia en Siemens zitten niet stil. Het weblog Ars Technica bericht dat Alcatel-Lucent een vergelijkbaar systeem heeft dat in ieder geval tot op een kilometer afstand een snelheid van 100 Mbps kan halen en 300 Mbps op 400 meter.

Het bedrijf Huawei is bezig met een techniek die SuperMIMO heet. Dat bedrijf voegt vier fysieke telefoonkabels bij elkaar die door ruiscorrectie samen zo’n 700 Mbps kunnen halen. Dan is er nog het bedrijf Ikanos, dat in Parijs een techniek showt waarmee met de huidige hardware en bekabeling zo’n 100 Mbps gehaald wordt. Het bedrijf doet dat naar eigen zeggen door de ruis van de DSL-lijn te filteren.