De nieuwe krantenapplicatie PressReader van het bedrijf NewsPaperDirect gaat op de DR1000, de nieuwste e-reader van iRex Technologies, betaald toegang bieden tot 820 krantentitels uit de hele wereld. De applicatie wordt vanaf donderdag meegeleverd met de nieuwe 1.03 firmware voor de DR1000, zo maakte iRex bekend (pdf).

Vier Nederlandse kranten

Als kerstcadeautje geeft het bedrijf de eerste maand gratis toegang tot PressReader. NewsPaperDirect biedt de elektronische versies van de kranten overigens ook via het web aan op PressDisplay.com.

Onder de 820 beschikbare kranten zijn ook Algemeen Dagblad, de Volkskrant, het Nederlands Dagblad en NRC Handelsblad. Van deze dagbladen had NRC Handelsblad al een eigen e-paperabonnement voor de voorganger van de DR1000, de kleinere iLiad. Deze e-paperversie kampte sinds de start een half jaar geleden nog met de nodige opmaakproblemen.

A4-formaat geschikter

Volgens NewspaperDirect is de DR1000-reader vanwege zijn grotere formaat geschikter voor het lezen van elektronische kranten dan de uitverkochte Kindle van Amazon. "Voor de Kindle zijn maar dertig krantentitels beschikbaar en de beperkingen van het kleine scherm bezorgen uitgevers hoofdpijn", stelt het bedrijf.

De Kindle van Amazon verkoopt echter, met hulp van het tv-programma van Oprah Winfrey, zo goed dat het apparaat nog weken is uitverkocht. De levertijd bedraagt maximaal dertien weken.

Vorige week bleek dat ook de Franse e-reader CyBook inmiddels is uitverkocht. Mogelijk is het uitverkopen van beide e-readers te wijten aan een tekort aan schermen met elektronische inkt.