Meg Whitman stond de sinds 1998 aan het roer van de online veilinggigant. Per 31 maart zal zij echter haar titel van ceo en voorzitter van de raad van commissarissen opgegeven. Zakenkrant The Wall Street Journal had haar vertrek eerder deze week al voorspeld.

John Donahoe zal Whitman opvolgen. Hij stond hiervoor aan het hoofd van de veilingdivisie van eBay, waar ook het Nederlandse Marktplaats onderdeel van uitmaakt.

Inzet op veilig en eenvoud

In een conference call waarin het bedrijf de laatste kwartaal- en jaarcijfers toelichtte, sprak Donahoe zijn teleurstelling uit over het groeitempo van de veilingsite. Het is zijn prioriteit om deze "eenvoudiger en veiliger in het gebruik te maken".

"Kopers zijn gewend aan gestroomlijnde koop-ervaringen waarin belangrijke rol is weggelegd voor snelheid, eenvoud en betrouwbaarheid," zei hij. "Terwijl we daar voortgang maken, moeten we er veel meer aan doen."

Matig gebruiksgemak, gebrekkige beveiliging

Behalve een veilingsite, biedt eBay verkopers ook de mogelijkheid om goederen tegen een vaste prijs aan te bieden. Consumenten klagen echter over de gebrekkige beveiliging en slechte navigatie van de website.

Webwinkels zoals Amazon hebben ondertussen de aanval op eBay ingezet door kleine winkeliers ruimte te bieden online winkels op te laten zetten met garanties en beveiliging dan eBay.

Nieuwe kopers

Donahoe voorspelt dat eBay nieuwe kopers naar de site zal trekken. "Je kunt erop rekenen dat we dit jaar nieuwe aankondigingen zullen doen over feedback, bescherming van nieuwe gebruikers, klantenservice en prijsniveaus," zei hij.

De site zal daarvoor ook een nieuwe balans zoeken tussen online veilingen en het gemak van winkels die producten tegen een vaste prijs aanbieden. Dat zal tot grote veranderingen leiden op de eBay marktplaats, benadering van klanten en het zakelijk model, zei hij.

Vertrek Whitman

Whitman ontkende ondertussen dat haar vertrek verband had met de teleurstellende resultaten of de mislukte overname van Skype, waar eBay vorig jaar 1,4 miljard dollar op moest afschrijven. "Ik ben erg trots op wat eBay in 2007 heeft bereikt, en zie de toekomst met vertrouwen tegemoet," zei zij.

Whitman kwam in 1998 als ceo voor eBay werken toen de firma nog alleen in Amerika actief was, 30 werknemers telde en 4,7 miljoen dollar omzette. Onder haar leiding groeide eBay uit naar een multinational met meer dan 15.000 werknemers en een jaaromzet van bijna 7,7 miljard dollar.

Donahoe werkt sinds 2005 voor eBay. Daarvoor gaf hij leiding aan Bain & Company, een consultant. Als baas voor de online veiling van eBay is hij verantwoordelijk voor 70 procent van de omzet van de firma.

Jaarcijfers 2007

eBay boekte over 2007 een omzet van 7,7 miljard dollar, een stijging van 29 procent ten opzichte van de 6 miljard dollar van 2006. De winst daalde naar 348 miljoen dollar, maar dat kwam voornamelijk door een afschrijving van 1,4 miljard dollar op Skype. Vorig jaar boekte eBay 1,13 miljard dollar winst.

In het laatste kwartaal presteerden vooral de eBay-dochters Paypal, StubHub en Skype bovengemiddeld. Voor 2008 voorspelt eBay een omzetgroei naar 8,5 miljard tot 8,75 miljard dollar.