In een interview met de Britse krant The Guardian noemde Merrill het delen van bestanden, waartegen muziekmaatschappijen als EMI altijd fel hebben opgetreden, "niet noodzakelijk verkeerd".

'Delen is goed'

Platenlabel EMI heeft Merrill, onder meer de grote man achter Googles beursgang in 2004, aangesteld als hoofd van de digitale afdeling. Hoewel hij pas op 28 april zal beginnen, op de EMI-vestiging in Los Angeles, is hij in de Britse pers al uitgesproken over de nieuwe koers die de muziekmaatschappij zou moeten volgen. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het delen van bestanden goed is voor de artiesten en niet per se slecht. We moeten dus gaan experimenteren om een goed businessmodel uit te vinden", aldus Merrill.

Met zijn uitspraken gaat de voormalig Google-topman lijnrecht in tegen de marktleiders in de muziekindustrie, die de effecten van p2p op de muziekverkoop zo negatief mogelijk voorstellen. En tegen zijn nieuwe wergever EMI, dat onlangs nog een rechtszaak heeft aangespannen om de gebruikers van MP3Tunes te kunnen aanpakken. Merrill meent dat mensen wel degelijk willen betalen. "Er is ook aangetoond dat sommigen muziek kopen, terwijl wij dat niet weten. Ze kopen namelijk in formaten die we niet kunnen meten."

'Armoedig businessmodel'

Het vervolgen van individuele p2p-gebruikers, zoals maatschappijen als EMI doen in de strijd tegen piraterij, noemt Merrill "een armoedig businessmodel". Merrill ziet meer brood in het experimenteren met abonnementen of downloaddiensten voor muziek, waarbij verdiend moet worden aan advertentieopbrengsten. Bij dat laatste verwijst hij naar Googles succes met doelgericht adverteren.