De nieuwe aanklacht is er een in een lange reeks onderzoeken naar de handelswijze van de Amerikaanse chipmaker, meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

Afgelopen jaar beschuldigde de Europese Commissie Intel ervan speciale kortingen aan fabrikanten te geven om zo het gebruik van AMD-processoren te ontmoedigen. Ook zou Intel daarbij processoren onder de kostprijs aan leveranciers verkocht hebben, eveneens in een poging het marktaandeel van Intel voor x86-processoren boven de 75 procent te houden.

De Europese mededingingsregels verbieden bedrijven met een dergelijke dominante positie om eerder genoemde activiteiten te ontplooien.

AMD is zelf een rechtszaak tegen Intel begonnen omdat het vreest dat het door de 'terreur' van Intel niet meer levensvatbaar is.

Kroes bevestigt nieuw onderzoek

Een woordvoerder van Mededingingscommissaris Neelie Kroes bevestigt dat zij bezig is met een aanklacht tegen Intel.

Intel speelt de vermoorde onschuld

"Wij denken dat we netjes binnen de lijnen van de wet blijven", vindt Intel-woordvoerder Chuck Mulloy. "Daarom zullen we geen veranderingen in ons beleid doorvoeren en hebben we geen idee wat de Commissie van ons zal vragen."

Ondertussen is Intel zich van geen kwaad bewust, ook niet als het gaat om de aantijgingen uit 2007. In een hoorzitting van afgelopen maart bepleitte Intel dat de lage chipprijzen juist goed waren voor de consument en dat de maatregelen bijdroegen aan goedkope computers. AMD beweert juist dat de trucs van Intel nadelig zijn voor de consument.

Media Markt 'Intel-only'

Ook in 2006 kwam de EU met een aanklacht tegen Intel. Destijds klaagde AMD de concurrent aan omdat deze de verkoop van AMD-computers bij de Duitse Media Markt zou blokkeren. Afgelopen februari vielen EU-inspecteurs de kantoren van Intel en Metro AG (het bedrijf achter Media Markt) om bewijs te verzamelen.