De fusie verenigt twee grote veilingsites tot een pan-Europese marktleider, zegt QXL in een persbericht. Verwacht wordt dat de sites van beide bedrijven worden samengevoegd. De onderneming kan zo besparen op kosten, met name marketingkosten rijzen de pan uit.

QXL betaalt voor Ricardo 1,1 miljard euro in aandelen. Gebaseerd op de slotkoers van maandag krijgen de aandeelhouders van Ricardo een premie van 27 procent. Het nieuws werd vanmorgen op de beurs in Frankfurt positief ontvangen. De koers steeg met bijna 20 procent.

Ricardo is van oorsprong Duits. Het bedrijf werd opgericht in 1998 en heeft in korte tijd een belangrijk deel van de markt in Duitsland en Zwitserland veroverd. Daarnaast is Ricardo actief in Groot-Brittanni├ź en via een deelneming in Veiling.com in Nederland. De veilingsite zegt 670.000 geregistreerde gebruikers te hebben.

QXL is Brits en heeft negen Europese sites. Het bedrijf werd in 1997 opgericht en is sinds oktober ook in Nederland actief. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd er via QXL door 500.000 geregistreerde gebruikers voor 5,2 miljoen Britse pond geveild.

Geen geld meer over de balk

Marc de Hond, directeur content en public relations van Veiling.com, hoorde pas vanochtend van de deal. "Het is hier heel hectisch", is zijn eerste reactie. Dan komen rationele antwoorden. "Er zijn nu te veel veilingen. Het is zonde dat we allemaal geld over de balk aan het gooien zijn voor marketing. Het gaat er nu om wie het meeste geld heeft om zijn naam te promoten, terwijl een goede veiling eigenlijk belangrijker is."

Of Veiling.com en Ricardo.nl samensmelten met QXL.nl weet De Hond nog niet. "Ik sluit niet uit dat we autonoom naast elkaar blijven bestaan." Michiel van der Meer, directeur van QXL Nederland, weet het wel. "Je kunt ervan uitgaan dat de sites worden samengevoegd. Beide merken zullen niet afzonderlijk marketinggelden spenderen."

Stellingen betrekken

QXL breidt snel uit in Europa. Eind maart nam het bedrijf voor 550 miljoen dollar in aandelen de Zweedse concurrent Bidlet over. Het verzamelen van troepen doet QXL niets te vroeg. Vanuit Amerika stoomt eBay de Europese markt op. De Duitse eBay-site is erg populair. In het eerste kwartaal van dit jaar werd via de site voor 86,9 miljoen dollar geveild, ruim drie keer zoveel als via Ricardo.de.

Analisten zijn niet verrast. "Het moest gebeuren. eBay is sterk en in Europa is alleen ruimte voor twee partijen", aldus Peter Miset van Chase tegen persbureau Bloomberg. "Nu gaat eBay of QXL Ricardo proberen een Franse partij te kopen. De komende maanden wordt een ware oorlog om klanten te winnen. De winnaar krijgt alles."

Hoofdkwartier in Londen

Het hoofdkwartier van QXL Ricardo wordt gevestigd in Londen, met beursnoteringen in Londen en New York. Jim Rose, CEO van QXL, wordt ook topman van het nieuwe bedrijf.

QXL Ricardo zal een adviescommissie opzetten voor marketing, business development en productstrategie. Voorzitter van die commissie wordt waarschijnlijk Eckhard Pfeiffer, oud-topman van Compaq.