Facebook-ceo Mark Zuckerberg heeft de nieuwe generatie Facebook-applicaties donderdagavond aangekondigd. De apps maken gebruik van Facebooks 'Open Graph'-systeem. Deze nieuwe apps vragen een keer toestemming aan de gebruiker waarna ze in het vervolg live meldingen over activiteiten van de gebruiker kunnen publiceren in de ticker, een nieuwe balk aan de rechterkant van Facebook waar live updates van vrienden binnenkomen. Het automatisch delen zal ongetwijfeld nieuwe privacy-kwesties opleveren.

'Vloeiend delen'

Onder de eerste Facebook-apps die van de live-updates gebruikmaken zijn in Europa de muziekdiensten Spotify, Deezer, Soundcloud en Mixcloud, de krantensites van The Guardian en The Independent, de videosites Myvideo en Dailymotion, filmsite Cinemur en kunstsite Artfinder. In andere landen werkt Facebook samen met onder meer video-on-demand-aanbieder Netflix en de hardloopdienst Nike+.

Zo kunnen vrienden bijvoorbeeld live volgen welke liedjes iemand draait op Spotify. Met een klik is dat liedje - dankzij een nieuwe samenwerking tussen Spotify en Facebook - ook direct binnen het sociale netwerk af te spelen. Zuckerberg noemt de nieuwe manier waarop de apps Facebook gebruiken 'vloeiend delen'. Elk beluisterd liedje op Spotify wordt bijvoorbeeld voortaan automatisch gedeeld. Elk gelezen artikel op een krantensite levert een melding op, behalve als de gebruiker handmatig een artikel uit zijn updates haalt.

Profiel wordt Timeline

Een samenvatting van de activiteiten in de apps is ook automatisch toe te voegen aan de nieuwe Timeline van de gebruiker. De Timeline is de vervanger van het Facebook-profiel, die het sociale netwerk de komende dagen invoert. Op 29 september gaat de wijziging definitief in. In de timeline kunnen gebruikers door het hele leven van een vriend scrollen. De nieuwe sociale apps kunnen bijvoorbeeld van het luister- en kijkgedrag in een maand automatisch een overzicht maken.

Als er binnen de nieuwe Open Graph-apps interessante patronen opduiken, dan geeft Facebook die weer binnen het nieuwsoverzicht. Luisteren meerdere vrienden de afgelopen dagen allemaal naar dezelfde band, dan kan hierover een bericht verschijnen. De nieuwe functies zijn als eerste in actie te zien voor leden van Facebooks ontwikkelaarsprogramma. De komende dagen voert de site ze in onder zijn 800 miljoen gebruikers.