Red Hat's open broertje Fedora heeft eindelijk versie 18 uitgegeven. De release van versie 18 stond aanvankelijk gepland voor oktober, maar problemen met onder meer het bij Linux-ontwikkelaars beruchte UEFI-bootslot van Windows 8 zorgde voor flinke vertraging.

Fedora omzeilt UEFI

Fedora was vorig jaar de eerste die een methode aankondigde om met voor Windows 8 gecertificeerde hardware om te gaan. De BIOS-vervanger UEFI vereist dat software getekend is met een certificaat, zodat rootkits geen vat krijgen op het systeem. Fedora verwerkt zo'n certificaat in de shim, waar ook andere distributies als SUSE en Red Hat gebruik van maken. Hiermee wordt Grub2 van een Verisign-certificaat voorzien.

Ondanks dat stuitte het ontwikkelteam op problemen met de UEFI-omzeiling. Diverse bugs plaagden de ontwikkeling van de distro, die daardoor vertraging op vertraging opliep. Zo waren er ook nog eens problemen met installatiemodule Anaconda. De GUI van het nieuwe installatieprogramma geeft gebruikers meer controle over welke onderdelen worden geïnstalleerd.

In Fedora 18 is zelfs een dualboot-modus toegevoegd, waardoor snel naar Windows 8 geschakeld kan worden. Wel waarschuwen de makers systeembeheerders dat er dataverlies plaats kan vinden wanneer Fedora gegevens naar de Windows-partitie schrijft. Dit kan worden voorkomen door de feature om snel te herstarten uit te schakelen.

Cloud en desktopinterfaces

Fedora 18 bevat meer cloudintegratie, zoals de module Eucalyptus waarmee gebruikers een IaaS kunnen opzetten die compatibel is met de Amazon Web Services. Ook is er een API om te communiceren met OpenStack-platforms en het PaaS-platform OpenShift van Red Hat doet zijn intrede als open source-variant OpenShift Origin.

In Fedora 18 kan er worden gekozen tussen verschillende desktopomgevingen. Behalve Gnome worden ook Xfce en KDE ondersteund. Daarnaast is er Gnome2-opfrisser MATE die de traditionele omgeving ondersteunt en Cinnamon dat dan weer op Gnome3 is gebaseerd.