Cloudopslagdienst Dropbox presenteert zijn nieuwe gebruiksvoorwaarden. Maar in de nieuwe Terms of Service, die per 24 maart van kracht zijn, zitten enkele addertjes onder het gras. De opvallendste is de clausule die arbitrage, oftewel rechtspraak buiten de gewone rechter om, verplicht. Bij een geschil moet de gebruiker zich verplicht wenden tot 'geschillencommissie' American Arbitration Association (AAA).

Dit zorgt er direct voor dat ook zogeheten class-action lawsuits, collectieve rechtszaken die in de Verenigde Staten veelvuldig voorkomen, onmogelijk zijn. Elk conflict wordt voortaan per persoon behandeld, leest de clausule expliciet. Volgens Dropbox scheelt dit onnodig jarenlang procederen. Het bedrijf noemt arbitrage een "snellere en meer efficiënte manier om juridische geschillen op te lossen."

Opt-out

Dropbox geeft gebruikers de mogelijkheid tot een opt-out. Dit moet wel binnen 30 dagen na het accepteren van de nieuwe voorwaarden worden gedaan. Het webformulier dat hiervoor is opgericht, staat inmiddels online en is in een handomdraai ingevuld. Na inloggen zijn voor- en achternaam voldoende.

Gebruikers die dit doen kunnen dus wel naar de rechter stappen. In het geval van een claim zijn zij echter verplicht dit bij de federale of reguliere rechtbank in de County of San Francisco te doen. Ook hiermee gaan gebruikers vanaf volgende maand allemaal akkoord, wanneer zij de nieuwe gebruiksvoorwaarden accepteren.

Nederlandse gebruiker?

Het is onduidelijk wat het gevolg voor de Nederlandse gebruiker is. In ons land is verplichte arbitrage een verboden bepaling in algemene voorwaarden. "Een consument mag altijd een geschil aan de rechter voorleggen. Hij moet dat binnen 30 dagen melden nadat het bedrijf aankondigt de arbitrage in te willen gaan", blogt ICT-jurist Arnoud Engelfriet van ICTRecht.

Toch zal de praktijk moeten uitwijzen of Dropbox zich iets aantrekt van een vonnis dat een arbitrage-uitspraak ongeldig verklaart. "Een bekend nadeel helaas van internationaal zakendoen als consument", besluit Engelfriet.