Samen met de al langer bestaande Quickbird-satelliet moet de nieuwe satelliet – WorldView I geheten – dagelijks 600.000 vierkante kilometer aan beelden verzamelen. Nu heeft DigitalGlobe nog een week nodig om die hoeveelheid beeldmateriaal te verwerven. De verwachting is bovendien dat de foto's scherper zullen worden.

DigitalGlobe heeft de 500 miljoen dollar kostende satelliet mede kunnen bouwen dankzij een investering van het Amerikaanse leger, zo meldt persbureau Reuters. Het bedrijf, dat beschikt over 's werelds grootste collectie van commerciële satellietbeelden, kan de foto's verkopen aan marktpartijen (zoals Google, Microsoft en Garmin) zolang de resolutie niet scherper is dan een halve meter.

DigitalGlobe zal naar verwachting eind volgend jaar een derde satelliet de ruimte in schieten. Deze WorldView II moet het mogelijk maken om dagelijks een miljoen vierkante kilometer in kaart te brengen.

WorldView I zal dinsdag met behulp van een Boeing Delta II-raket worden gelanceerd vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in de Amerikaanse staat Californië. De satelliet is zo groot als een flinke terreinwagen.

Een webcast van de lancering zal te zien zijn op de site van Boeing.