In de race voor de opvolging van de GSM-standaard zijn twee systemen: Ericsson Telephone en Nokia hebben Wideband-CDMA ontwikkeld. Daarnaast is er CDMA-TDMA, dat is bedacht door onder meer Siemens. Een van deze twee systemen moet vanaf 2001 langzaam aan het GSM-netwerk gaan vervangen.

De grootste kans op dit moment maakt Wideband-CDMA. Dat bleek tijdens een stemming op een bijeenkomst van de European Telecommunications Standard Institute (ETSI) in Madrid. 58 procent van de leden koos voor W-CDMA.

In januari volgend jaar hakken de Europese telecommunicatiebedrijven definitief de knoop door. Wil Wideband-CDMA het huidige GSM-netwerk gaan vervangen dan moet het systeem gesteund worden door minimaal 70 procent van de telecombedrijven. Als in januari opnieuw blijkt dat nog steeds niet een meerderheid van 70 procent gehaald wordt dan kan de ETSI beslissen de twee nieuwe systemen naast elkaar te laten bestaan.

GSM is op dit moment een wereldwijd geaccepteerde standaard. Wanneer volgend jaar gekozen wordt voor het W-CDMA systeem dan kunnen mobiele bellers alleen in Europa en Azië hun telefoon gebruiken. In de Verenigde Staten is het W-CDMA niet voor mobiel telefoongebruik geschikt omdat de etherband die nodig is voor W-CDMA al gebruikt wordt voor andere telecommunicatiedoeleinden.