De HTC Touch is volgens Mark Moons, bij HTC verantwoordelijk voor de Benelux, vooral een telefoon, die 'toevallig' ook kan mailen en internetten. Volgens HTC bestaat de huidige generatie smartphones uit veredelde pda's die kunnen bellen. "Bovendien moeten ze met twee handen worden bediend. Dat moet anders kunnen, dachten we. Het resultaat is de HTC Touch. De stylus heb je niet meer nodig", aldus Moons tegenover Techworld.

De nieuwe smartphone weegt 112 gram en is grofweg 10 centimeter hoog en 5,8 centimeter breed. Het grootste deel van de telefoon wordt in beslaggenomen door het grote aanraakscherm.

Het nieuwe apparaat is volgens de fabrikant 'revolutionair' door het gebruik van zijn zelf ontwikkelde Touchflo-technologie, een nieuwe manier waarmee de telefoon met één duim te bedienen is.

Zo kan het menu tevoorschijn worden getoverd door met de duim van beneden naar boven te vegen. Door van links naar rechts te vegen, komen de diverse applicaties tevoorschijn. Volgens Moons is deze manier van bedienen 'heel intuïtief'.

Bedieningstechnologie

Ook de toekomstige modellen van HTC zullen deze bedieningstechnologie aan boord krijgen. De zakelijke toestellen van de fabrikant moet het echter zonder stellen, zo bevestigt Moons desgevraagd.

De HTC Touch draait op Windows Mobile 6 en beschikt over een 201 MHz processor, een 2 megapixel camera en ondersteunt naast Bluetooth en wifi ook gsm- en gprs-netwerken.

De nieuwe smartphone is vanaf deze week verkrijgbaar bij diverse (web)winkels, KPN, T-Mobile en Orange. De adviesprijs is 459 euro. Saillant detail is dat de HTC Touch alleen onder de eigen naam op de markt wordt gebracht en niet zoals eerdere modellen onder de vlag van de operator wordt aangeboden.