Zowel IBM als Sun gaan dinsdag een nieuwe supercomputer presenteren tijdens een technologieconferentie in de Duitse plaats Dresden, waar ook andere supercomputermakers aanwezig zullen zijn. Woensdag wordt hier de top500 van snelste supercomputers in de wereld vrijgegeven.

Blue Gene/L, de supercomputer van IBM voerde in november 2006 de top500-lijst aan op basis van systeemprestaties. IBM stelt dat het dinsdag een supercomputer introduceert die nog sneller is.

Constellation

Sun heeft aangegeven dat het in zijn nieuwste supercomputer, Constellation, gebruikmaakt van AMD Opteron quadcore-chips, met de codenaam Barcelona. Sun heeft de AMD-chip verkozen boven de Intel quadcore Xeon 5300-chip, omdat het bedrijf denkt dat de chip van AMD dit jaar 'de snelste chip op de markt is'.

Sun wil met Constellation IBM aanvallen. IBM was in de vorige top 500 aanvoerder en had bovendien een aandeel van 47,8 procent in de lijst. Sun geeft aan dat Constellation is gebouwd met standaard componenten, zoals x64-processoren, Sun blade-server, en een open-sourcebesturingssysteem. John Fowler van Sun voorspelt dat Constellation de snelste supercomputer is als hij later dit jaar wordt ingezet.