Dat zei Apple-CEO Steve Jobs maandag tijdens zijn keynote-presentatie op MacWorld in San Francisco, waar de nieuwe iMac officieel werd onthuld. Voor toeschouwers was de echte verrassing er al af. Enkele uren voor de presentatie verscheen op de Canadese site van het tijdschrift Time al een artikel over de nieuwe iMac, inclusief een foto van een lachende Jobs naast de machine. De foto werd in allerijl verwijderd, maar toen was het al te laat. Het ontwerp van de nieuwe computer, al omschreven als een bureaulamp, vormt een radicale breuk met dat van de in 1998 geïntroduceerde iMac. De computer heeft een witte, halve bolvormige basis met een diameter van 26,4 centimeter waarin de hardware en de cd-drive huist. Daaraan is het platte, 15-inch LCD-beeldscherm via een zwenkpaneel bevestigd. Het scherm kan in alle gewenste posities worden gedraaid. Aan de achterkant van de basis bevinden zich de aansluitpoorten.

Drie modellen

Apple brengt drie modellen op de markt. Alle drie bevatten zij een G4-processor, waar de oude iMacs nog uitgerust waren met G3-processors. Twee van de drie nieuwe iMacs hebben een 700 MHz-processor, het topmodel is voorzien van een 800 MHz-versie van de G4. De drie nieuwe computers zijn verder voorzien van een Nvidia GeForce 2 videokaart met 32 MB geheugen, een verdubbeling ten opzichte van de oude iMacs. De twee duurste modellen worden verder geleverd met Apple Pro-speakers. Het goedkoopste model, dat inclusief BTW 1900 euro gaat kosten, is verder voorzien van 128 MB werkgeheugen, een harde schijf van 40 GB en een CD-RW drive. Het middelste model heeft twee keer zoveel geheugen en een Combodrive, waarmee dvd's kunnen worden afgespeeld en cd's worden gebrand. Dit model is geprijsd op 2150 euro inclusief BTW. Het topmodel wordt geleverd met een harde schijf van 60 GB en een SuperDrive, waarmee zowel cd's als dvd's kunnen worden afgespeeld en gebrand. Dit model komt eind deze maand op de markt, het middelste model een maand later en het goedkoopste model moet in maart verkrijgbaar zijn.

'Beste product ooit'

Steve Jobs noemde de nieuwe iMacs tijdens zijn presentatie 'het beste dat we ooit hebben gedaan'. Volgens Jobs zullen de nieuwe computers de 'dood van CRT-monitoren' betekenen. De Apple-CEO omschreef de machines verder als de 'ultieme digitale hub'. Jobs wees daarmee op de strategie van Apple waarbij de computer het centrum moet vormen van de reeks in opkomst zijnde digitale apparaten, zoals digitale camera's en mp3-spelers. Met de officiële lancering van de nieuwe iMac komt een einde aan de al weken durende speculatie over de computer. Apple deed dit keer, anders dan gebruikelijk, royaal mee aan het opkrikken van de hype. De afgelopen week plaatste Apple op zijn Amerikaanse site elke dag een nieuwe 'teaser' voor de MacWorld-bijeenkomst, waarin het bedrijf onder meer stelde 'voorbij de geruchtensites' te zullen gaan. Met de nieuwe, drastisch opgekrikte hardwareconfiguratie zijn de voor thuisgebruikers bedoelde iMacs vrijwel even snel geworden als de voor de zakelijke markt bedoelde PowerMacs. Zo zijn de PowerMacs op dit moment uitgerust met G4-processors met kloksnelheden van 733 en 867 MHz. Die merkwaardige situatie geeft de geruchtensites in ieder geval weer aanleiding voor nieuwe speculaties, over een op handen zijnde upgrade van de PowerMacs. Al geruime tijd wordt gesproken over een G5-processor. Een aankondiging hierover bleef maandag echter uit. Apple verkocht van de 'oude' iMac in drie jaar 6 miljoen exemplaren. Definitief afscheid neemt het bedrijf nog niet van de computer. Apple blijft voorlopig nog twee modellen van de CRT-iMac verkopen.