Dat is althans wat onderzoekers van de processorreus hebben laten zien met de Single-chip Cloud Computer (SCC). Het is dus niet bepaald een klein chipje: de oppervlakte is 567 vierkante millimeter, ingezet met 1,3 miljard transistors en gebouwd op 45 nm. De kernen zelf zijn eenvoudig gehouden, met conventionele Pentiums die meer weg hebben van de Atom dan van de Nehalem.

48 kernen lijkt in het geweld van dit 'wie heeft de grootste?'-onderzoeken niet heel indrukwekkend; een ander Intel-project, de Polaris Teraflops Research Chip, doet het immers al met tachtig kernen.

Maar wel nieuw is dat de SCC-processor volledig compliant is met bestaande Intel architectuur, waardoor hij echte ict-workloads kan draaien. Polaris is slechts in staat om specifieke code te draaien als proof-of-concept. SCC draaide onder andere al Mahout, een leeralgoritme voor machines gebaseerd op Hadoop, en een modelleerapplicatie gebaseerd op JavaScript.

Ondanks dat zal de SCC niet op de prijslijsten bij Intel verschijnen: het is een puur onderzoeksproject bedoeld om de kennis meerkernige-chips te vergroten. Bron: Techworld