In een onlangs gepubliceerd interview met de tech-site Heise.de, heeft vice-president Pat Gelsinger van Intel een aantal interessante uitspraken gedaan. Zo bestaat het hart van de nieuwe Intel Larrabee-GPU uit de beginselen van de oude Pentium-core.

In essentie is de Larrabee feitelijk een samenvoeging van een aantal pre-MMX Pentium 1-cores (de P54C). Wel zijn deze kernen geoptimaliseerd voor grote vector floating point-resources. Deze cores vormen het hart van de op de x86-architectuur gebaseerde videochip (GPU).

Pentagon vroeg om de 'verouderde' Pentium 1

Wie zich afvraagt waarom Intel voor het P54C-ontwerp kiest en niet voor het latere P55-ontwerp (de MMX-versie), komt uit bij het Pentagon. "Enige tijd geleden, toen het Pentium-ontwerp verouderd raakte, heeft ons bedrijf de RTL-code van de processor aan het Pentagon afgestaan. Zij wilden de gegevens gebruiken om voor het leger een radiatie-vrije processor te maken. Dat zij ons ontwerp wilden hebben, heeft er mee te maken dat de Pentium al volledig was doorgetest. Ook had het leger de capaciteit en de mogelijkheden de processor zelf te produceren. Vervolgens is het Pentagon aan de slag gegaan met de code van de P54C en is een speciaal geprogrammeerde versie van de chip gekomen voor legerdoeleinden", aldus Gelsinger.

"Toen ook voor het Pentagon de P54C te gedateerd begon te worden, hebben ze het gereviseerde ontwerp weer teruggegeven aan Intel. De chip was inmiddels een stuk kleiner geworden en bruikbaar in een multi-core ontwerp zoals de Larrabee", vertelt Gelsinger.

Extreem zuinig

In een te verschijnen SIGGRAPH-test claimt Intel dat de nieuwe Larrabee tot 20 keer de prestaties per watt vergeleken met een Core2Duo kan leveren. Qua prestatie zou de processor de helft van de single-threaded prestaties van van de C2D evenaren.

Onduidelijk is nog op welke kloksnelheid de Larrabee zal werken, maar verwacht wordt dat dit ergens tussen de 1,7 en 2,5 GHz zal zijn. Ook zal er 4MB L2-cachegeheugen op de chip aanwezig zijn die de 16 tot 24 kernen kunnen benutten.

Met de hybride GPU (de Larrabee kan immers ook x86 CPU-taken aan) wil Intel de concurrentie aangaan met de grafische chipmakers Nvidia en ATi die zich steeds meer richten op het overnemen van CPU-taken bij bijvoorbeeld videobewerking. Verwacht wordt dat de Larrabee vanaf eind 2009 of begin 2010 te verkrijgen is.