Screenshots van de Technical Refresh Build laten zien dat het menu en de toolbars, net als bij het toekomstige IE7, zijn vervangen door applicatie-gerelateerde tabbladen.

Zo hebben gebruikers van Word nu de beschikking over een tabblad 'schrijven', 'invoegen', 'pagina-layout', 'verwijzingen', 'mailings', 'review' en 'beeld'. Op de tabbladen worden diverse functies weer in meerregelige boxen gesorteerd.

Volgens Microsoft was een vernieuwing hard nodig, omdat Office-applicaties in de loop der tijd een stuk complexer zijn geworden. "Het wordt voor mensen steeds moeilijker om de functies te vinden die ze nodig hebben", erkent de fabrikant in een lijst met veelgestelde vragen.

"Word 1.0 had ongeveer honderd commando's en alles was via het menu toegankelijk. Word 2003 heeft echter meer dan 1500 commando's en veel van die commando's zijn moeilijk te vinden. De nieuwe interface moet een oplossing bieden voor deze problematiek", aldus Microsoft.

De nieuwe interface zal zowel in Word 2007, Excel 2007, Access 2007 als PowerPoint 2007 worden geïmplementeerd. Bij Outlook 2007 zijn eveneens veranderingen zichtbaar, onder meer bij het opstellen van mail en het plannen in de agenda.