De nieuwe wet stelt dat het Italianen is toegestaan om muziek te verspreiden via internet, zolang het gaat om niet-commerciële activiteiten en alleen als de muziek lagere kwaliteit wordt gepresenteerd.

Volgens Andrea Monti, een Italiaanse advocaat gespecialiseerd in auteursrecht, besefte de regering zich niet dat term 'lagere kwaliteit' een zeer brede lading dekt. In principe valt namelijk alle muziek die online wordt verkocht onder deze noemer, of het nu gaat om muziek die is geëncodeerd als 192kbps mp3 of 128kbps AAC, omdat de kwaliteit daar minder goed dan van de originele opname.

Volgens de nieuwe wet zouden muziekliefhebbers dus zonder enige beperking hun muziekbibliotheek mogen delen via P2P-netwerken, meldt Ars Technica.

Beperkt tot educatieve en wetenschappelijke doeleinden

De wet beperkt het delen van dergelijke bestanden wel tot het gebruik voor 'educatieve of wetenschappelijke' doeleinden, maar dat maakt het veroordelen van mensen die zich schuldig maken aan het schenden van auteursrecht natuurlijk niet makkelijker.

De nieuwe wet is een zoveelste klap in het gezicht van de muziekindustrie, die de afgelopen maanden flink wat tegenslagen heeft moeten verwerken. Eerder deze week besloot het Europese Hof van Justitie dat internetproviders de identiteit van peer-to-peer gebruikers niet hoeven vrij te geven in een civiele procedure. Hiervoor moet een strafrechtelijke procedure voor worden aangespannen.

In verschillende EU-landen wordt het echter steeds moeilijker wordt om dergelijke zaken van de grond te krijgen. In Duitsland bijvoorbeeld verwerpen aanklagers auteursrechten schendingen steevast als 'kleine overtredingen'.

Wet omzeild

Een Zwitsers bedrijf dat zich bezighoudt met het bestrijden van internetpiraterij wist deze wet te omzeilendoor eerst een strafrechtelijke procedure te starten, en deze om te zetten naar een civiele procedure zodra de persoonsgegevens bemachtigd waren.

De Zwitserse overheid greep echter in en verbood het bedrijf om op deze manier te opereren. Mocht de rechterlijke macht in Italië besluiten dat het aannemen van de nieuwe wet inderdaad geen slim plan was, dan zal het een nieuwe wet moeten bedenken om de negatieve effecten daarvan tegen te gaan. De wet die zojuist is aangenomen kan namelijk niet meer worden herzien.