Kubuntu Linux kwam al binnen twee dagen na de introductie van kde 3.4 met een nieuwe versie van zijn besturingssysteem. De distributie voegt recente kde-versies aan het, volgens Distrowatch.org, populaire "]Ubuntu Linux toe. Ook Ark Linux heeft zijn eerste versie van zijn desktop op basis van de nieuwe werkplek software gepresenteerd. De twee open-sourceprojecten steken met de nieuwe kde-versie 3.4 hun commerciële concurrenten de loef af. Het Amerikaanse bedrijf Linspire, dat veel bijdragen aan het kde-project levert, bracht eerder deze maand een nieuwe versie van zijn systeem uit op basis van kde-versie 3.3. Linspire weet echter nog niet wanneer de overstap naar versie 3.4 wordt gemaakt. Ook Suse Linux is nog niet klaar met de nieuwe kde-versie en zal pas medio april met een volgende distributie komen. Het bedrijf wil dan wel de nieuwe 2.0-versie van OpenOffice.org gaan meeleveren.

Nieuwe functionaliteit

In de nieuwe kde zijn veel verbeteringen aangebracht die de gebruikersvriendelijkheid moeten verbeteren. Zo biedt de software nu een complete groupware-oplossing, waarmee de strijd met Microsoft Outlook kan worden aangegaan. Ook doet het project een handreiking blinden en slechtzienden door text-to-speech software te leveren waardoor documenten door de computer kunnen worden voorgelezen.

Internationalisatie

Ondertussen neemt ook de ondersteuning van talen toe. Het Nederlandse kde-team is bijna klaar met een volledig Nederlandse vertaling van de software. Daarmee wordt het voor Linux-distributeurs eenvoudiger verschillende taalversies uit te brengen.