Amazon heeft achttien maanden gewerkt aan de derde versie van de Kindle. De nieuwe e-reader is 15 procent lichter en 21 procent kleiner dan zijn voorganger. Het beeldscherm ververst 20 procent sneller. Dat laatste maakt in combinatie met verbeteringen aan de software het bladeren door menu’s een stuk sneller.

Ook de opslagcapaciteit is vergroot: er kunnen 3500 e-books bewaard worden, 2000 meer dan bij de vorige versie. De Kindle kan besteld worden in twee kleuren: wit en grafiet. Hoewel de nieuwe versie kleiner is, is het beeldscherm 6 inch groot gebleven.

Ook goedkope versie

Het apparaat weegt iets minder dan 250 gram en is dus lichter dan veel van zijn concurrenten. Er zijn twee versies: de Kindle 3G, die 189 dollar moet gaan kosten, de Kindle Wi-Fi, voor 139 dollar. Daarmee volgt Amazon de neerwaartse prijstrend in de markt voor e-readers.

Volgens Ian Freed, bij Amazon verantwoordelijk voor de verkoop van de Kindle, zijn de verkoopvolumes van de e-reader inmiddels zo hoog dat Amazon bij zijn toeleveranciers lagere prijzen voor componenten kan bedingen en daarnaast verdere innovatie te eisen. Daardoor was het mogelijk de Kindle kleiner en sneller te maken dan zijn voorgangers.

Ook kritiek

De nieuwe Kindle is in de Verenigde Staten niet overal enthousiast ontvangen. Critici vinden dat Amazon te weinig innovatie toont in vergelijking met Apple’s iPad. Elke achttien maanden een iets betere leeservaring, is niet genoeg.

Er is meer nodig om marktaandeel ten opzichte van de iPad en de komende Android-tablets te behouden, zo is de mening van critici. Vorige week kwam onderzoeksbureau Forrester nog met devoorspelling dat e-readers en tablet pc’s tot in 2015 zonder al te veel onderlinge concurrentie naast elkaar kunnen bestaan.

De Kindle kan vanaf vandaag worden besteld. Vanaf 27 augustus gaat Amazon de apparaten uitleveren.