Hardwarefabrikanten bekijken al geruime tijd de mogelijkheid om harde schijven, verwisselbare media en software te voorzien van de Content Protection for Recordable Media (CPRM). Deze techniek zorgt ervoor dat harde schijven voorzien worden van een uniek identificatienummer die het onmogelijk zou moeten maken kopieën te maken van harde schijven of bepaalde onder copyright vallende bestanden zoals films en muziek. Een aantal hardwarefabrikanten heeft zich verenigd in de 4C Entity-groep. Deze groep, bestaande uit ondermeer IBM, Intel en Toshiba, heeft het voorstel op tafel gelegd om de kopieerbeveiliging in nieuwe harde schijven, verwisselbare media en software toe te passen. Tegenstanders van de beveiliging zijn al opgestaan. Het weerwoord is dat de consument straks geen controle meer heeft over zijn eigen apparatuur en dat hij beperkt wordt in het gebruik daarvan. Anderen gaan verder en claimen dat dit de eerste stap kan zijn op weg naar het einde van gratis informatie op internet. Wel of niet in de harde schijf?
Hoewel de 4C Entity-groep niet scheutig is met het geven van commentaar op de details van het voorstel, zegt een woordvoerder van Intel dat de consument helemaal niet bang hoeft te zijn dat hij geen controle meer heeft over zijn systeem. "De beveiliging heeft geen invloed op je persoonlijke bestanden. Zo werkt het niet. En waarschijnlijk zal het voorstel om de harde schijf te voorzien van een identificatiecode er niet eenvoudig doorkomen", zegt Manny Vera, woordvoerder van Intel. CPRM komt volgens hem alleen in actie wanneer het gaat om bestanden die voorzien zijn van een CPRM-code. "Als je een mp3 downloadt die voorzien is van de CPRM-code weigert je computer het bestand af te spelen als je het wilt spelen in een mp3-speler die CPRM-bestanden herkent. Een andere speler draait het nummer zonder problemen." Software
Deze uitleg van Intel betekent dus dat de beveiliging voornamelijk softwarematig werkt en dat het een fluitje van een cent is om het systeem te omzeilen. Vera geeft toe dat het systeem niet helemaal waterdicht is, maar het is in ieder geval een stap in de richting van betere beveiligingsmethoden. Of het systeem nu wel of niet op de harde schijf gebrandmerkt wordt, is de vraag. Fabrikanten van harde schijven die lid zijn van de 4C Entity weigeren elk commentaar. Ook is het nog niet helder of de CPRM-beveiliging met alle besturingssystemen werkt. Microsoft heeft al aangegeven dat het de beveiliging zal ondersteunen. Maar het is de vraag wat ontwikkelaars van open-source besturingssystemen als Linux gaan doen? Als zij CPRM niet ondersteunen, kan dat betekenen dat in de toekomst met CPRM-beveiligde muziek niet op die systemen afgespeeld kan worden omdat òf de software het niet herkent òf de harde schijf problemen geeft? Het laatste woord over de invoering van het systeem is nog niet gesproken. In februari wordt verder gediscussieerd over het voorstel.

Eerdere relevante berichten:
Whistler standaard voorzien van anti-kopieertoepassing (10 januari 2001)
Weer tegenslag filmindustrie in DeCSS-zaak (15 december 2000)
Sony onderneemt nieuwe poging CD's te beveiligen (07 juli 2000)