De nieuwe LibreOffice verbetert de interoperabiliteit met Microsoft Office. Ook experimenteert het pakket met een zijbalk die OpenOffice eerder deze week introduceerde. Volgens de Apache Software Foundation (ASF) maakt de nieuwe zijbalk van OpenOffice optimaal gebruik van de bredere beeldschermen die de meeste mensen tegenwoordig hebben.

LibreOffice is experimenteert in de nieuwe versie, die enkele dagen na de nieuwe OpenOffice is verschenen, met de balk. Deze zijbalk is afkomstig van IBM Lotus Symphony dat IBM twee jaar geleden overdeed aan de ASF.

Compatibiliteit door licentie

OpenOffice groeide uit Suns Star Office, dat de kantoorsoftware in 2000 onder de GPL-licentie open source maakte. Toen Oracle Sun opslokte en in de open source-wereld een slechte naam kreeg, verlieten ontwikkelaars OpenOffice. Oracle bracht OpenOffice onder bij de ASF, die het pakket uitgeeft onder de Apache-licentie.

De eerste officiële versie van LibreOffice kwam begin 2011 uit en is gekoppeld aan de LGPL-licentie, waardoor er ook koppelingen mogelijk zijn met bijvoorbeeld proprietary software als Microsoft Office.