Het bedrijf heeft meer dan een jaar al zijn energie in het nieuwe systeem gestoken. Zo is niet alleen beschikbare open-sourcesoftware opgenomen, maar is ook veel eigen ontwikkeling gedaan die weer terug zal vloeien naar de gemeenschap. Zo is de grafische omgeving verbeterd met een nieuw thema, waarbij uitbreidingen zijn gemaakt op KDE. Ook is de Mozilla-webbrowser uitgebreid met een spellingcontrole voor webformulieren en Hotwords, een technologie om woorden in een tekst te gebruiken voor een zoekopdracht. Ook heeft de Linux-bouwer een nieuwe manager voor draadloos netwerken geschreven, die automatisch de aanwezige omgeving herkent en daarop de instellingen aanpast. Voor de zakelijke gebruikers wordt VPN-functionaliteit beloofd.

Peer-to-peer

Voor updates en nieuwe software werkt de onderneming met een online warenhuis waarvoor gebruikers een abonnement afsluiten. Deze methode van verspreiding is veel Linux-gebruikers een doorn in het oog, terwijl het voor Linspire de belangrijkste bron van inkomsten is. Om in de toekomst de kosten te kunnen drukken, heeft de nieuwe versie van de warenhuissoftware de beschikking over BitTorrent, een p2p-client. "Het grootste gedeelte van de omzet wordt nu besteed aan het inkopen van bandbreedte", zegt ceo Michael Robertson tegen over Webwereld. "Door p2p kunnen we die kosten drukken en ook onze abonnementsprijs verlagen."

Nederlandse versie

De versie die vandaag beschikbaar komt, is net als eerdere versies Engelstalig, waarbij er Nederlandse taalbestanden kunnen worden geladen. Deze halfbakken oplossing wordt eind april vervangen door een volledig Nederlandse versie, waaraan vele vrijwilligers in het IRMA-project meewerken. Met de versies in verschillende talen denkt Linspire een bredere doelgroep te kunnen aanspreken. Dat is nodig om uit de rode cijfers te komen. Inmiddels wordt ook onderhandeld met marktpartijen om – net als in de Verenigde Staten – ook in Europa computers met daarop Linux geïnstalleerd, te leveren. Michael Robertson ziet het inmiddels helemaal zitten. "Linspire Five-0 is zo eenvoudig in het gebruik, dat het door iedereen gebruikt kan worden: van een topman van een groot bedrijf tot een kind dat een opstel moet schrijven."