Linuxkernel 2.6.38 is deze week uitgebracht en bevat enkele grote veranderingen, schrijft Linux-maker Linus Torvalds in een e-mail bij de release. De nieuwe kernel is maar tien weken na de vorige versie verschenen. De nieuwe versie levert vooral snelheidswinst op, vooral bij het draaien van databases en andere zware servertoepassingen.

Dat komt onder meer door de toevoeging van nieuwe technieken, zoals automatische procesgroepering, waardoor programma's processortijd eerlijker kunnen verdelen. Ook is de grootte van de tijdelijke opslag van regelmatig geraadpleegde geheugenadressen uitgebreid. Verder is het VFS (virtueel bestandssysteem) verbeterd, zodat multi-thread applicaties beter schaalbaar zijn en single-thread toepassingen sneller zijn geworden.

Ad-hoc netwerken

De nieuwe kernel is de eerste versie met ondersteuning voor een nieuw protocol voor mobiele ad-hoc netwerken met de naam BATMAN (Better Approach To Mobile Ad-hoc Networking). Het protocol zorgt ervoor dat datapakketjes al worden doorgeven nog voordat een netwerkpad voor een besturingssysteem volledig is vastgesteld. Dit zou bruikbaar zijn tijdens noodsituaties, zoals natuurrampen, militaire conflicten en bij internetcensuur, schrijft de site Kernel Newbies.

Linux viert dit jaar zijn 20-jarig jubileum. De eerste versie van de Linux-kernel is in 1991 geschreven door Torvalds.