Linux-vader Linus Torvalds heeft gisteren de release candidate voor kernelversie 3.0 van het besturingssysteem vrijgegeven. In deze versie zijn geen grote wijzigingen aangebracht. De versieverandering van 2.6.39 naar 3.0 gaat volgens Torvalds “alleen over hernummeren”.

Stemmen in het hoofd

Het versienummer van de kernel zat inmiddels op 2.6.39 en aangezien er ook hier geen grote wijzigingen op stapel stonden, zou de versie volgens de conventies normaliter nu verhoogd moeten worden naar 2.6.40. Torvalds verraste een paar dagen geleden echter dat de ‘stemmen in zijn hoofd’ hem vertelden dat de versienummers te hoog werden.

De Fin overwoog daarom om over te stappen naar versie 2.8.0. De daaropvolgende discussie bewoog echter al snel naar kernelversie 3.0. Het getal 3 zou hier niet alleen een volgende major versie aantonen maar ook symbolisch zijn. De kernel bestaat later dit jaar namelijk twintig jaar en gaat dan dus haar derde decennium in.

Volgende versie wordt 3.1

Overigens verandert ook de manier waarop de versienummering van de kernel werkt. De volgende versies van de kernel zullen namelijk 3.1 en 3.2 worden en dus niet 3.0.1 of 3.0.2. Achter de punt lopen de versies vanaf nu dus gewoon op. Ook het schema waarbij een oneven cijfer achter het major versienummer voor een onstabiele kernel is gereserveerd en het daaropvolgende even cijfer voor de stabiele kernel, verdwijnt hiermee dus.

Belangrijke wijzigingen die door de programmeurs van de kernel zijn toegevoegd zijn onder andere betere ondersteuning voor nieuwe hardware zoals Intels Sandy Bridge en Ivy Bridge chipsets. Ook bevat de Linux-kernel versie 3.0 alle componenten om als beheerdomein onder de Xen hypervisor te draaien.

De verwachting is dat de final release van de nieuwe kernel over ongeveer twee maanden uit zal komen.