Red Hat tilt zijn Enterprise Linux naar versie 5.2. 'Normaal gesproken staan we niet uitgebreid stil bij de release van een tussenversie, maar deze keer maken we flink wat drukte', zo staat in een blog van Red Hat. Bij Novell komen de verbeteringen in de vorm van Service Pack 2 voor SuSE Linux Enterprise 10 Server en Desktop.

Novell

Novell voegt met SP2 ondersteuning voor Xen 3.2 toe aan zijn serverplatform en biedt ondersteuning voor volledig gevirtualiseerde Windows Server 2008- en 2003-platformen. Ook biedt Novell nu ondersteuning voor live migraties van Windows-gasten naar andere fysieke systemen. Al met al wordt duidelijk dat de licentieovereenkomst met Microsoft op virtualisatiegebied zijn vruchten afwerpt.

Nieuw in SuSE Linux Enterprise is de Subscription Management Tool (SMT). Dit 'package proxy systeem' maakt deel uit van het Novell Customer Center en helpt bij het distribueren van updates naar alle apparaten waarop SuSE Linux Enterprise met SP2 is geïnstalleerd.

Verder heeft Novell onder meer een verbeterde versie van YaST, Heartbeat2 en OCFS2 voor high-availability en opslagbeheer en ondersteuning voor IPv6 in SP2 gestopt. Ook is er ondersteuning voor lokale NTFS-files voor een betere interoperabiliteit met Windows en Office, een betere integratie met Active Directory en een upgrade naar OpenOffice.org 2.4 Novell Edition.

Red Hat

Ook bij Red Hat bevinden de verbeteringen zich voor een belangrijk deel op virtualisatiegebied. 'Het belangrijkste is dat sommige beperkingen zijn verdwenen', aldus Daniel Riek, product manager voor Red Hat Enterprise Linux. 'We ondersteunen nu meer CPU's en NUMA-gebaseerde architecturen.' RHEL 5.2 kan overweg met gevirtualiseerde systemen met maximaal 64 CPU's en 512 GB geheugen.

Op de Desktop treffen we bij Red Hat nieuwe applicaties aan zoals Thinderbird 2, OpenOffice.org 2.3.0 en Firefox 3, waarvan momenteel de Release Candidate beschikbaar is. Andere verbeteringen zijn ondersteuning voor IPv6 en IPSec, nieuwe grafische en netwerkdrivers en hardwareondersteuning voor x86/x86-64, Itanium, IBM Power en IBM System z.