De accu van de nieuwe MacBook Pro houdt het volgens Apple nu acht uur lang vol. Hij kan duizend keer worden opgeladen. Dat is volgens Apple drie keer meer dan de notebookbatterijen van de concurrenten. De langere levensduur is mogelijk door nieuwe lithium-polymeercellen.

De accu zit nu op een nieuwe manier in de MacBook Pro ingebouwd zodat hij minder ruimte inneemt. Nadeel is wel dat hij niet meer kan worden verwisseld. Voor het vervangen van de batterij rekent Apple 179 euro. Dat is een hoger bedrag dan bij de accu van de MacBook Air die ook niet verwisselbaar is (129 euro).

"We hebben een nieuwe batterijtechnologie ontwikkeld die beter is voor de gebruiker én voor het milieu", stelt Apple-baas Steve Jobs in een persbericht. "Dankzij onze scheikundige knowhow en innovatieve technologie biedt een volledig opgeladen batterij een gebruikstijd van acht uur en kan hij tot wel 1000 keer worden opgeladen."

Milieurichtlijn

Het inbouwen van de laptopaccu is mogelijk in strijd met Europese milieuwetgeving. Volgens een nieuwe richtlijn die sinds september van kracht is moeten batterijen van elektronica gemakkelijk zijn te verwisselen.

Apple heeft eerder rond de iPhone bestreden dat de accu's niet makkelijk te verwijderen zouden zijn en interpreteert de regels op zo'n manier dat het eraan voldoet. Toezichthouders in EU-landen hebben nog niet ingegrepen.

Vanaf 2499 euro

De nieuwe MacBook Pro kost in Nederland vanaf 2499 euro. Een ssd van 256GB en geheugenuitbreidingen zijn optioneel. Volgens Apple is deze MacBook Pro de dunste en lichtste 17 inch-notebook ter wereld: 2,5 cm dik en 3 kg.

De laptop heeft een schermresolutie van 1900 bij 1200 pixels en een 700:1 contrastratio. Het kleurenspectrum is 60 procent breder dan bij de 15 inch-versie van de laptop. De nieuwe MacBook Pro heeft een trackpad van glas. De grafische kaart is van NVIDIA.

Apple maakte, ondanks een grote geruchtenstroom, geen nieuwe 'iPhone Nano' bekend. Ook andere hardware-introducties bleven uit. Wel werden nieuwe, uitgebreide versies gepresenteerd van de softwarepakketten iLife en iWork, evenals een online versie van iWork op iWork.com. Het grootste nieuws was dat de gehele iTunes catalogus DRM-vrij gaat.

Geen Stevenote

Apple-baas Steve Jobs was voor het eerst sinds jaren afwezig op de Macworld-conferentie. Hij zou door een hormoonkwaal veel gewicht zijn verloren, schreef hij in een open brief.

Video

Voor iedereen die geen zin heeft om de hele Macworld keynote terug te lezen of te kijken geeft Vincent Everts, internet- en gadgetfanaat, een beknopte samenvatting in onderstaande video.