Value Act heeft als beleid dat het investeert in bedrijven die fundamenteel ondergewaardeerd zijn. De firma mikt er daarbij op om een significant belang te krijgen in die ondernemingen. De 2 miljard dollar levert Value een bescheiden eigendom op van slechts 1 procent van Microsoft, meldt persbureau Reuters.

Management bewerken

Toch is de nieuwe Microsoft-investeerder hiermee gelijk doorgedrongen tot de top 15 van aandeelhouders in de softwarereus. Daarmee is ValueAct dus een partij waarmee Microsofts management rekening dient te houden, stelt de Britse ict-nieuwssite The Inquirer. Bovendien profileert de investeringsfirma zich als een partij die actief mee wil werken aan beleid.

Volgens de officiële lezing wil ValueAct "op constructieve wijze" samenwerken met het management van de bedrijven waarin het investeert. Die samenwerking is voor het implementeren van strategieën die goede winsten opleveren voor de gedane investering (ROI). In het geval van Microsoft heeft ValueAct al concrete ideeën hiervoor, die draaien om melkkoe Office.

Office zonder Windows

Op een investeerdersconferentie in New York heeft CEO Jeffrey Ubben openlijk verklaard dat zijn bedrijf geen publieke campagne gaat voeren om Microsofts strategie te beïnvloeden. Dat doet ValueAct namelijk binnenskamers. Ubben wil dat Microsoft zijn winstgevende product Office breder beschikbaar gaat stellen; ook buiten Windows om.

Op dit moment biedt Microsoft zelf al uitvoeringen van de Office-applicaties als webapps. Die zijn ook te gebruiken in andere browsers dan het Windows-gebonden Internet Explorer, en dus ook op andere besturingssystemen. Daarnaast is er nog de aparte uitvoering van Office voor de lichte Windows-variant RT die alleen draait op energiezuinige ARM-processoren.

Kiezen tussen melkkoeien?

Er duiken al geruime tijd berichten op dat de Windows-maker werkt aan Office-apps voor andermans besturingssystemen. Dit zijn dan de veelgebruikte mobiele platformen iOS en Android, van respectievelijk Apple en Google. Tot op heden is het echter bij geruchten gebleven. Analisten hebben al gesteld dat Microsoft op een gegeven moment moet kiezen: tussen Windows en Office.