Een mod-chip tast na het inbouwen het door de fabrikant ingebouwde beveiligingsmechanisme aan. Met zo'n chip wordt het mogelijk om regiogebonden games vrijelijk te spelen, maar behoort veelal ook het gebruik van gekopieerde spellen tot de mogelijkheden. De nieuwste chip in z'n soort heeft nu de kop opgestoken; de X-ecuter onderscheidt zich door een relatief eenvoudig installatiegemak. Tot nu toe was Microsoft's Xbox verhoudingsgewijs veilig, omdat het ombouwen (of omkatten) van de console niet door de gemiddelde hobbyist te doen was. De Xbox-aanpassing vereiste toch al gauw flink wat soldeerwerk (op een twintig- tot dertigtal punten op het moederbord), zodat het aantal omgebouwde Xboxen procentueel gezien laag kon blijven.

Vrijelijk te bestellen

Met de X-ecuter, die - net als andere mod-chips - via het internet is te bestellen, moet het echter een stuk eenvoudiger zijn Microsofts spellendoos te verbouwen. Hoewel de chip her en der als '1-wire mod-chip' wordt aangeboden, is het installeren nog wel iets moeilijker dan het aansluiten van een enkel draadje; de chip moet op negen soldeerpunten op het Xbox-moederbord worden aangesloten. X-ecuter is daarmee wel de meest geavanceerde en tevens betaalbare 'oplossing' voor Xbox-ombouwers. Voor 49 dollar wordt de beveiliging van importspellen en 'back-ups' omzeild, maar is ook de Macrovision-videobeveiliging (die het kopiëren van films onmogelijk moet maken) omzeild. Verder wordt ook de maximum omvang van de harde schijf opgeheven, en wordt gesproken van een 'DVD dongle lock off'. Dat laatste suggereert dat het bekijken van DVD-films zonder de door Microsoft apart geleverde DVD-videokit mogelijk zal zijn. De komst van de nieuwste X-ecuter is een gevoelige slag voor consolebouwer Microsoft. Tot op heden was het vooral Sony die de kar tegen het omkatten moest trekken, aangezien diens PlayStation-consoles al sinds jaar en dag eenvoudig en goedkoop zijn om te bouwen. Het ligt echter voor de hand dat Microsoft zich door het nieuwe ombouwgemak genoodzaakt ziet om ook harder op te gaan treden.

Juridisch niet duidelijk

Hoewel de discussie over het ombouwen van spelcomputers met de komst van een nieuwe generatie consoles in alle hevigheid is losgebarsten, is er nog geen sprake van absolute duidelijkheid over de juridische status ervan. Sony spande eerder al in Groot-Brittannië, Canada en Australië rechtszaken aan tegen omkatters; een Engelse producent van mod-chips voor de PlayStation 2 werd veroordeeld, in Canada gebeurde dat een individuele ombouwer, maar in Australië kon de persoon in kwestie met een relatief zeer milde straf (voor slechts één van de drie punten) wegkomen. In Nederland bepaalde een rechter eerder dit jaar dat het ombouwen van PlayStation-computers illegaal is, na een rechtszaak die Stichting Brein, Sony en andere belanghebbende bedrijven (waaronder spelontwikkelaars) hadden aangespannen. Brein gaf in juni al aan dat het aanbod van mod-chips voor de Sony consoles sinds de uitspraak 'merkbaar omlaag' is gegaan. Het Japanse Nintendo, de derde grote consolebouwer van dit moment, kan zich tot op heden nog aardig buiten het strijdperk begeven. De GameCube maakt gebruik van een eigen formaat schijfjes, ook wel Mini-DVD genoemd. De fysiek kleine schijfjes zijn eenvoudigweg een stuk lastiger te kopiëren en te gebruiken dan het meer reguliere DVD-formaat dat Microsoft en Sony voor respectievelijk de Xbox en PS2 gebruiken.