Get the facts! Met deze slogan trekt Microsoft al bijna twee jaar het land in om iedereen duidelijk te maken dat Linux helemaal niet zo aantrekkelijk is als veel mensen denken. Binnenkort komt er een nieuwe fase in deze campagne, gevoed door nieuw onderzoek. Eerder al vergeleek Microsoft zijn eigen producten met open-sourcetegenhangers op punten zoals tco (total cost of ownership) en veiligheid. In de nieuwe campagne komt daar ook de ietwat vage notie van `betrouwbaarheid' bij. Volgens Martin Taylor van Microsoft hebben veel klanten ten onrechte het idee van Linux en Unix betrouwbaarder zijn dan Microsoft.

Problemen

Bij absentie van een duidelijke definitie van het begrip betrouwbaarheid heeft het softwarebedrijf een vergelijkende test laten uitvoeren tussen Windows Server 2003 en Red Hat Enterprise Linux 3.0 AS. Er werden 18 Linux-beheerders en 18 Windows-systeembeheerders ingehuurd om in een gesimuleerde it-omgeving van een middelgroot bedrijf te stoeien met allerhande problemen. Dit in een periode van vier dagen. De beheerders moesten bewust gecreëerde problemen oplossen en taken uitvoeren zoals het maken van backups of het verlenen van remote access. Dit alles op drie HP ProLiant DL380 G3-servers, een als infrastructuur-server, een als mailserver en een als bestands- en printserver.

Linux blijft achter

Uit deze test is naar voren gekomen dat de Linux-omgeving 15 procent meer verlies van productiviteit veroorzaakte, zo stelt Taylor. Niet alleen lagen de Linux-servers er langer uit, ook konden Windows-beheerders meer taken uitvoeren. De systeembeheerders die met Linux werkten liepen tegen zaken aan als slechte documentatie, gebrek aan integratie en ontbrekende drivers en patches. Net als alle voorgaande vergelijkingen tussen Windows en Linux is ook dit onderzoek echter niet onomstreden. Open-sourcevoorvechter Bruce Perens bestrijdt bijvoorbeeld Microsofts claim dat Windows betrouwbaarder zou zijn. "Kijk alleen al naar virussen. Elke dag komen er 30 Windows-virussen mijn mailbox binnen. Dit gebeurt niet met Linux."

Appels

Microsoft mag van mening zijn dat het appels met appels heeft vergeleken, zoals Taylor stelt, de praktijk is anders. Uit een deze week gepubliceerd ondezoek van de Yankee Group blijkt dat Windows en Linux niet voor dezelfde taken worden ingezet. Zo wordt Windows gebruikt voor meer cruciale taken, met als gevolg dat het drie tot vier keer duurder is per uur als een Windows-server eruit ligt dan een Linux-server. Verder stelt Yankee dat Linux en Windows naast elkaar leven: het ene systeem vervangt niet het andere in serverruimtes.