De naam, die donderdag op revolution.nintendo.com werd gepresenteerd, moet volgens Nintendo benadrukken dat de nieuwe console er is voor iedereen. "Waar de werknaam 'Revolution' onze richting aangaf, geeft Wii het antwoord. Wii brengt mensen in direct contact met games… en elkaar", aldus de Japanse spelgigant.

Ook zou de naam makkelijk te gebruiken zijn. "Wii kan gemakkelijk worden onthouden door mensen uit de hele wereld, ongeacht welke taal ze spreken. Geen misverstand. Gewoon Wii."

Opvallend is dat de naam een vloed aan negatieve reacties oproept. Zo omschrijft Mark Bozon, journalist bij gamesite IGN, de nieuwe naam als zelfmoord. "De naam staat met stip op één in de lijst met 'slechtste stappen van Nintendo ooit'." Een kop op CNN Money suggereert zelfs dat gamers de wanhoop nabij zijn.

Ook op fora en blogs is het druk. Veel gamers lijken de voorkeur te geven aan de oorspronkelijke naam, Nintendo Revolution.

Perrin Kaplan, marketingdirecteur bij Nintendo of America, maakt zich echter geen zorgen. Volgens haar moeten mensen eerst de naam op zich in laten werken. "Toen Google werd aangekondigd, de Ipod of Yahoo waren mensen ook sceptisch. Maar er zijn heel veel vreemde namen die later gemeengoed geworden zijn."

Nintendo hoopt dat de Wii – met zijn volledig nieuwe controller en relatief lage prijs – een breed publiek aanspreekt. De console moet nog voor het einde van 2006 op de markt verschijnen, voor of tegelijk met Sony's Playstation 3.