Met het nieuwe filter dat in versie 2.0 beta 10.3 voor Windows actief is, houdt Napster zich nog steeds aan het rechterlijke vonnis, zo zegt de uitwisseldienst in een mededeling op de website. Maar tegelijkertijd wordt de 'Napster-ervaring' er volgens de dienst door verbeterd.

Een en ander betekent dat het nieuwe filter minder muziek blokkeert. Napster zou alleen nog die muziek blokkeren waarvoor het bedrijf expliciet opdracht heeft ontvangen van de grote platenmaatschappijen. Allerlei andere nummers van artiesten die bijvoorbeeld bij kleine labels zitten, zouden nu weer te downloaden zijn.

In een verwoede poging zich aan de uitspraak van de rechter te houden, hanteerde Napster de laatste maanden een te streng filter. Daardoor werd ook muziek geblokkeerd waarvoor de uitwisseldienst geen opdracht had ontvangen. Als gevolg daarvan kelderde het aantal beschikbare bestanden op de uitwisseldienst. Volgens gegevens van onderzoeksbureau Webnoize daalde het gemiddeld aantal bestanden per gebruiker van 220 in februari tot 21 eind mei.

Vanwege de verminderde beschikbaarheid van muziek, zijn gebruikers massaal overgestapt op alternatieven die nog 'filtervrij' werken. Met de precisering van de door Relatable geleverde filters hoopt Napster die leegloop een halt toe te roepen, of zelfs een ommekeer te bewerkstelligen.

Voor een succesvolle betaalde dienst is het van belang dat Napster zo veel mogelijk gebruikers tot de lancering weet vast te houden. Napster wil nog deze zomer beginnen met een legale, betaalde variant. Het bedrijf sloot begin deze maand een licentie-overeenkomst met MusicNet, het online muziekinitiatief van RealNetworks, AOL Time Warner, EMI en BMG. Om ook daadwerkelijk de muziek van MusicNet te mogen aanbieden, moet Napster aan de beveiligingseisen van de verschillende muziekuitgevers voldoen.