Boober.nl, de online marktplaats voor lenen en sparen, hervatte de activiteiten woensdag weer volledig na een tijdelijke stop. De Autoriteit Financiële Markten heeft de site nu wel harde voorwaarden opgelegd. Zo mogen aanbieders van leningen op Boober niet meer dan honderd kredieten verstrekken aan bezoekers. Ook mag het totaal van leningen niet meer dan veertigduizend euro zijn en mogen bedrijven op Boober niet als uitlener optreden.

Boober lijkt de weg voor meer p2p-leensites te hebben vrijgemaakt, want twee andere sites starten binnenkort met vergelijkbare systemen waarbij internetters elkaar geld uitlenen. Op 1 oktober gaat Frooble.nl van start, laat initiatiefnemer Marc Veldhuis aan Webwereld weten.

Frooble wordt een leenmarktplaats voor lagere bedragen en kortere looptijden dan bij Boober. "Men kan vanaf 50 euro lenen met een looptijd van één tot drie maanden. Zo kunnen de gebruikers elke maand geld lenen als ze tijdelijk zonder geld zitten en een belangrijke betaling moeten doen, bijvoorbeeld gas-water-licht, een telefoonabonnement of de huur."

Volgens Veldhuis duikt Frooble met de kleine bedragen in een gat dat de banken laten liggen. "Vanwege omstandigheden aan het einde van de maand geen 300 euro meer voor de huur? Geen probleem. Even snel lenen via Frooble en betaal het dan binnen drie termijnen terug tegen bijvoorbeeld 10 procent rente. Regel is dat de lener een vaste inkomen heeft."

Voor uitleners valt er goed geld te verdienen, denkt Veldhuis. "Het grootste voordeel voor de uitlener is het feit dat men in korte tijd grote winsten kan behalen." Leners mogen niet meerdere bedragen tegelijkertijd ontvangen. Een gebruiker mag volgens Veldhuis slechts één lening per keer lenen. "Zodra dit is afgelost kan men nogmaals lenen."

Vergunning

Frooble heeft nog geen toestemming van de Autoriteit Financiële Markten, maar zegt dat dat ook niet nodig is vanwege de looptijden korter dan drie maanden. Veldhuis houdt toch een slag om de arm: "Er is een klein kans dat het niet doorgaat."

Maar Veldhuis heeft waarschijnlijk gelijk, zo bleek woensdag ook uit antwoorden van minister van Financiën Wouter Bos op kamervragen van CDA, PvdA, SP over de nieuwe sms-leensite Ferratum.nl. Schuldeninstituut Nibud riep in augustus op tot een verbod op Ferratum vanwege de hoge rentes en korte looptijden. Bos schrijft nu dat de site geen wetten overtreedt.

"Het type minileningen dat via internet en sms aan particulieren wordt verstrekt, valt niet onder de Wft als de betaling van deze leningen binnen drie maanden plaatsvindt na het verstrekken van de lening." De minister beraadt zich nog op 'maatregelen' tegen sites met leningen met een looptijd korter dan drie maanden.

Een tweede Boober-concurrent is Trundo.nl dat ook p2p-lenen gaat aanbieden. De site van het bedrijf vermeldt de boodschap 'coming soon'. Een woordvoerder laat weten dat 'uit concurrentieoverwegingen' de startdatum van de site nog niet bekendgemaakt mag worden.